Vijesti 27.02.2016.

Štrajkači u banjalučkom parku nastavljaju borbu za svoja prava

ČITANJE: 2 minute
strajkaci
Danijela Sedlar osmi dan spava u šatoru u parku. Tu će, kaže, ostati dok joj nadležni, kao djetetu poginulog borca, ne pomognu da se zaposli. Završila je višu medicinsku školu, ali, bez radnog iskustva, dobija samo odbijenice za posao. Ipak, priznaje da od zaposlenja ima samo jednu veću želju zbog koje će se boriti dok god bude mogla da izdrži.

– Vjerujte mi glavni razlog je stambeno zbrinjavanje moje porodice, to mi je sada bitnije i od mog posla- rekla je Danijela.

Da bi voljela da ona, majka i brat dobiju krov nad glavom povjerila je i resornom ministru. Milenko Savanović poručio je da će provjeriti da li je tačno da je Danijelina porodica dobila stan u Prijedoru kroz program zbrinjavanja koji je bio poplavljen.

Danijela poručuje da nikada nisu imali svoj stan. Prije 15 godina su, kaže, završili pod šatorom, a zatim su 11 mjeseci proveli u kancelariji u socijalnoj ustanovi. Potom su prebačeni u zgradu u naselju Tukovi koja im je bila alternativni smještaj sve do majskih poplava.

– Da izjavim da nemam stan, da to nije bilo trajno rješenje i da poslije poplava, skoro dvije moja porodica i ja živimo privatno- objašnjava Danijela Sedlar.

Poplavljeni alternativni smještaj u kojem su živjeli 12 godina, saznajemo, posjetili su zaposleni u Ministarstvu i iznenadili se lošim uslovima. Danijelina porodica bila je 22. na listi za zbrinjavanje, ali su, kažu, bez objašnjenja, skinuti sa spiska.

Navodi da imaju stan posebno su pogodili njenog brata koji je zbog toga odlučio da nekoliko sati dnevno provodi u šatoru sa Danijelom-više ne može jer bi izgubio posao. U parku su im se pridružile i dvije radnice prnjavorskog “Skontoproma” koje štrajkuju zbog neisplaćenih plata, a jednoj je danas pozlilo zbog čega je reagovala hitna pomoć.

– Prije dvije godine smo 15 dana u Prnjavoru štrajkovali glađu niko nije reagovao, niko živ. Išli smo pravnim putem, imamo presude, rješenja o izvršenju i niko na to ne reaguje- rekla je štrajkač Zorica Karanović.

Zorica poručuje da će u šatoru ostati dok god im se nadležni ne obrate. Riješili se njihov problem prije, ostaće u parku dok neko ne pomogne i djeci poginulih boraca Danijeli Sedlar i Njegošu Tomiću koji već 11. dan štrajkuje glađu.

Na njihove apele i borbu nisu ostali ravnodušni Banjalučani koji ih redovno obilaze, a Danijeli donose i domaći ručak.

(Atv)