Stranci raskidaju milionske ugovore

Pojedina preduzeća iz Srpske ostaju bez stranih partnera koji im zbog trenutne teške situacije izazvane širenjem virusa korona otkazuju realizaciju višemilionskih ugovora.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je da domaći privrednici, nakon svih problema sa kojima su suočeni, ostaju i bez stranih partnera, koji im otkazuju poslove “teške” više miliona maraka.

– Inostrani partneri obavještavaju domaće firme da obustavljaju saradnju koja traje nekoliko godina, pa čak i decenija. Riječ je uglavnom o preduzećima iz Italije, Njemačke i Austrije, odnosno zemalja koje su najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srpske – kazao je Blagojević.

Naglasio je da su pojedine inostrane firme i iz preventivnih razloga stavile ključ u bravu do polovine aprila, što svakako utiče i na ugovore koje imaju sa preduzećima iz RS.

Sa ovim problemom suočeno je i tekstilno preduzeće “Mraz” iz Pala, koje godinama sarađuje sa svjetski priznatim kućama.

– Obaviješteni smo od strane partnera, sa kojim radimo već 12 godina, da obustavlja trenutno saradnju sa nama zbog teške situacije u koju su dovedeni zbog pojave i širenja virusa korona. Nadam se da ćemo, kada sve ovo malo utihne, nastaviti saradnju. Mi sada nastojimo na sve načine da nađemo novog kupca. Mi smo svojim proizvodima snabdijevali inostranstvo, kruzere. Sada je sve stalo – kazao je direktor i jedan od vlasnika “Mraza” Mladen Kovačević.

On je naglasio da su trenutno likvidni, te da će uspjeti da ispoštuju bar minimalne obaveze koje imaju i da isplate plate radnicima, kao i ostale račune koji su neodloživi.

Sa sličnim poteškoćama suočava se i preduzeće “Nova drvna industrija Podgradci” (Nova DiPO), koja 98 odsto svog proizvodnog programa radi za švedski brend “Ikea”.

– Oni kupuju sve naše proizvode. Prošle sedmice umanjili su nam količine za isporuku za 30 odsto, ove sedmice takođe imamo značajno umanjenje. Čekamo odluku šta će biti dalje. Ostaje nam izgleda samo azijsko tržište u ovom momentu – rekao je direktor “Nove DiPO” Veljko Beuk i dodao da su zbog trenutne krize skladišta robe popunjena.

Veliki broj domaćih firmi je, u jeku otkazivanja višemilionskih poslova od strane inostranih firmi, fokusiran trenutno na traženje novih poslovnih partnera kako bi održali proizvodnju na minimumu.

Olakšice po pitanju PDV-a

Vladimir Blagojević ističe da je neophodna podrška domaćim privrednicima sa nivoa BiH, te da treba da uvedu olakšice po pitanju plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV).

– Tako na primjer preduzeća plaćaju PDV i za proizvedene maske. Veliki broj firmi se preorijentisao na šivenje maski, a poražavajuće je da na te maske moraju platiti PDV – rekao je Blagojević i dodao da privrednici nisu sasvim zadovoljni načinom uvođenja maratorijuma na otplatu kredita, te da traže da ta odluka bude uređena kao i u Srbiji. Blagojević je naveo i da je do sada više do 400 firmi ispunilo anketu koju sprovode, a koja se odnosi na probleme privrednika nastale zbog pojave i širenja virusa korona.

(Glas Srpske)

VIRUSOLOZI: Otvorite prozore, pustite sunce u prostorije

Predsjednik Visokog instituta za zdravlje Italije Silvio Brusafero izjavio je da da nema dokaza da virus kruži u vazduhu. Prema raspoloživim epidemiološkim podacima, glavni načini prenošenje virusa korona je preko kapljica (sitne kapljice pljuvačke) i direktnim kontaktom. “Nulte su mogućnosti da će viruskorona s ljetom nestati. Još uvijek znamo malo o porijeklu i trajanju ovoga

LUKAČ: Zbog vanrednog stanja ne možemo svečano obilježiti Dan policije

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač čestitao je Dan policije svim pripadnicima MUP-a, a građane je pozvao da poštuju sve mjere nadležnih institucija kada je riječ o suzbijanju širenja korona virusa. On je naglasio da se policija svim snagama i kapacitetima bori da održi dobro bezbjednosno stanje u Srpskoj, kao i javni red i

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA STVARA STRES Putem Skajpa i telefona pružaju psihološku pomoć

Trenutna epidemiološka situacija može biti stresna za ljude, a građani kojima treba psihološka podrška, pomoć mogu potražiti od Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja u Banjaluci, svaki dan od 7 do 20 časova.  – Javite nam se putem Skajpa na adresi CZMZ Banjaluka ili na broj telefona 051/230-250- poručili su iz ovog Centra, podsjećajući da

VLADA IZDVOJILA 3,6 MILIONA KM Sletio drugi avion sa opremom za pokretnu bolnicu

Na međunarodni aerodrom u Mahovljanima kod Banjaluke sletio je drugi avion iz Njemačke sa opremom za pokretnu bolnicu koju je nabavila Vlada Republike Srpske.  Za nabavku pokretne bolnice sa 500 bolničkih kreveta i pratećom opremom Vlada je izdvojila 3,6 miliona KM. Pokretna bolnica je kupljena u okviru borbe protiv virusa korona. Ministar zdravlja i socijalne

Državljani BiH sutra stižu iz Švedske, obezbijeđen karantin

Avionom iz Švedske sutra u Sarajevo stiže između 30 i 100 državljana BiH za koje je obezbijeđen karantin u Studentskom domu na Bjelavama, izjavio je premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić. Nenadić je nakon sjednice Vlade Kantona Sarajevo na konferenciji za novinare rekao je da u Kantonu u posljednja 24 časa nije zabilježen nijedan slučaj zaraze,