Biznis 06.08.2020.

Strane investicije pale za skoro 250 miliona maraka

ČITANJE: 2 minute

Nakon tri godine uzastopnog rasta direktne strane investicije u BiH pale su u prvom kvartalu 2020. a prema prvim istraživanjima, 40 odsto stranaca odgodiće planirane projekte na domaćem tržištu zbog pandemije virusa korona.

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Milica Marković rekla je “Glasu Srpske” da su direktne strane investicije u prvom kvartalu pale za skoro 250 miliona maraka u odnosu na isti period lani.

Prema njenim riječima, za očekivati je da će taj trend biti nastavljen i do kraja ove godine.

Ona je naglasila da su strana ulaganja bilježila trend rasta od 2017. godine do kraja 2019. na domaćem tržištu, te da su samo lani direktna strana ulaganja iznosila 900 miliona maraka.

Ove godine, navodi ona, epidemiološka kriza je sve poremetila i sve dovela u pitanje.

“Od sve ove situacije i toga do kada će trajati zavisi i kakve ćemo dalje aktivnosti preduzeti”, navela je Markovićeva.

Ona je naglasila da se, prema istraživanjima, na globalnom nivou predviđa pad stranih investicija od oko 40 odsto do kraja ove godine, te dodala da taj trend neće zaobići ni BiH.

Prema istraživanju FIPA, samo polovina stranaca potvrdila je nastavak planiranih investicija u BiH, a koje su dogovorene prije pandemije, 40 odsto će najvjerovatnije odgoditi planirane investicije, dvije kompanije planiraju premještaj dijela poslovnih aktivnosti van BiH, dok će jedna potpuno obustaviti investicione aktivnosti.

Markovićeva je podsjetila da su stranci najviše do sada novac u BiH ulagali u agronomiju, turizam i IT sektor.

Ekonomisti pak smatraju da je pandemija virusa korona samo djelimično uticala na pad direktnih stranih investicija u BiH u prvom kvartalu, jer je do pogoršanja situacije u Evropi po pitanju epidemiološke situacije došlo u drugoj polovini februara.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić smatra da domaće vlasti prije svega treba da pokušaju da sačuvaju privredu koju trenutno imaju.

Izvještaji

U mnogim istraživanjima BiH se nalazi na posljednjem mjestu kada je riječ o uslovima poslovanja.

Tako je i u izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja BiH pogoršala svoj rejting, dok je u “Forbsovom” izvještaju o najboljim zemljama za poslovanje BiH najgora u regionu.

(A.M/banjaluka.net)