Vijesti 30.08.2016.

Strani jezik postaje obavezan predmet za učenike prvog i drugog razreda u Srpskoj

ČITANJE: 2 minute

Strani jezik, kao obavezan predmet, od školske 2017/18. godine trebalo bi da dobiju i učenici prvog i drugog razreda osnovnih škola u RS, koji bi kroz zanimljive sadržaje, muziku, igru, crtanje ili bojenje lakše upijali nova znanja.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da već neko vrijeme razmatraju ovu ideju.

– Istraživanja pokazuju da mlađa djeca, igrajući se i gledajući crtane filmove, mnogo brže uče strani jezik, nego starija. Zbog toga razmišljamo da, ako ne ove, jer je sad već kasno, strani jezik u prvi i drugi razred uvedemo naredne školske godine – rekao je ministar prosvjete i kulture, Dane Malešević.

Prijedlog o uvođenju stranih jezika i u niže razrede pozdravili su mnogi roditelji, ali i stručnjaci koji rade sa djecom.

Direktor OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” Banjaluka i profesor engleskog jezika, Tatjana Vilendečić, kaže da nema granice kad je u pitanju učenje stranog jezika.

– Što ranije počne da uči strani jezik, dijete bolje savladava prepreke. Učenje stranog jezika neće ni u jednom trenutku loše uticati na maternji jezik, jer dijete ima dovoljno razvijeno govorno područje da već od vrtića može početi sa učenjem stranog jezika – rekla je Vilendečićeva.

Malešević je poslije sastanka sa predstavnicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, istakao da je sve spremno za novu školsku godinu, koja počinje u četvrtak, 1. septembra.

Malešević je najavio da će u ovogodišnji plan i program rada biti uvedena obavezna posjeta Memorijalnom centru “Donja Gradina”.

– Škole koje se nalaze u blizini Memorijalnog centra će imati jednodnevnu posjetu, dok će udaljenije organizovati dvodnevnu posjetu Gradini, umesto posjeta nekim drugim mjestima. Potrebno je da učenici upoznaju ovaj dio Srpske i njenu istoriju – rekao je Malešević.

On je ovom prilikom sa direktorima škola razgovarao i o posebnom kolektivnom ugovoru koji je potpisan, kao i obavezama Ministarstva predviđenim u Strategiji razvoja obrazovanja.

Trenutno se sumiraju primjedbe na nacrt zakona o osnovnom obrazovanju, te se priprema prijedlog zakona, koji bi već u oktobru trebalo da razmatra Narodna skupština RS.

Malešević je najavio i reorganizaciju Pedagoškog zavoda, kao i Zavoda za obrazovanje odraslih.

– Pedagoški zavod treba da se pripremi na uvođenje male mature, te na eksterno vrednovanje učeničkih znanja u srednjim školama, dok će Zavod za obrazovanje odraslih biti transformisan u Centar za stručno obrazovanje – pojasnio je Malešević.

(EuroBlic)