Vijesti 19.11.2015.

Stranica na bosanskom slavi i ubistva u Sarajevu

ČITANJE: 2 minute
isis 2
Internet stranica „Vijesti umeta“ na bosanskom jeziku slavi teroristički napad u Parizu, kao i jučerašnja ubistva u Sarajevu i prijeti novim napadima širom BiH.

Nakon napada u Parizu u kojem je život izgubilo 129 ljudi, na stranici je objavljeno kako je to „radosna vijest za sve iskrene muslimane“ zbog smrti „nevjernika Francuza“.

Treba napomenuti da „Vijesti umeta“ nisu nikakav portal, kako mnogi mediji prenose, već obična vordpres stranica koju može bilo ko da uređuje. Takođe, postavlja se pitanje kako do sada stranica nije ugašena.

Na stranici se navodi da će stranica prenositi sve što ima veze sa Islamskom državom, a mogu se vidjeti i brojni propagandni snimci.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić je izjavio da mu je poznato šta se objavljuje na stranici i da će zahtjevati od svih nivoa vlasti da se nešto uradi sa njom.

-Smatram da što prije treba ući u određene istrage i da za terorizam moramo imati nultu toleranciju- rekao je tada Mektić za portal “Nezavisnih novina”.

Međutim, odmah nakon toga oglasili su na stranici „Vijesti umeta“ i to novim pretnjama – svijetu, Evropi, Balkanu i BiH.

-Znajte da ćemo mi vama uskoro doći, a već smo tu među vama, uskoro će teći krv ulicama cijele Evrope. Uskoro će se zavijoriti zastava tevhida (jedinstva) širom cijele Evrope-objavljeno je na stranici.

Komentarišući osude i najave iz vlasti BiH da će procesuirati objave na stranici, autori teskta poručili su da sljedbenike Islamske države nisu mogle zaustaviti ni francuske, ni američke službe, a kamoli vlasti BiH.

– Vama (BiH) slijedi odmazda još gora od ove i još gorča- objavljeno je na stranici.

Uskoro je objavljeno da je Tviter nalog „Vijesti umeta“ ugašen, a na Tviteru se navodno spekulisalo da su to uradili hakeri Anonimusa.

Sinoć se dogodio napad u Sarajevu kada je Enes Omeragić ubio dovojicu pripadnika Oružanih snaga BiH, a danas je na stranici pozdravljen taj događaj.

U tekstu naslovljenom “Počelo je – ubijena dva vojnika BiH, a nekoliko ranjeno, hvala Alahu”  vojnici ubijeni baš kao što je prije nekoliko dana najavljeno.

-Baš kao što smo i upozoravali i govorili, ali ta upozorenja nisu se uzela za ozbiljno. I eto ga, desilo se, ubijena su dva prljava vojnika koja su se borila za nacionalizam i branili državu i vladu koja im nikakvo dobro nije donijela. Ubijena su dva vojnika, od kojih je jedan Srbin, pravi nevjernik, a drugi Bošnjak, otpadnik od vjere- navedeno je u tekstu.

Na stranici se takođe poručuje da je „ovo tek početak prolivanja krvi u BiH i Evropi“ i poziva se omladina u svijetu i u BiH da krene u ubijanje nevjernika.

(NN, B92)