Politika 16.09.2021.

Stranka za BiH osudila postupak Salka Tursunovića, ali ga nisu isključili iz partije

ČITANJE: 2 minute

Nakon što je danas, nakon smjene Ćamila Durakovića, za novog predsjednika Skupštine Općine Srebrenica izabran odbornik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Salko Tursunović, oglasili su se iz ove stranke rekavši da je to bio samo njegov izbor.

Kako su rekli, SBiH podržava odluku grupe bošnjačkih odbornika u Skupštini Općine Srebrenica da ne prisustvuju sjednici na kojoj je smijenjen predsjedavajući Skupštine Ćamil Duraković, prenosi Klix.

“Odluka odbornika Salke Tursumovića da prihvati kandidaturu za predsjedavajućeg i bude izabran glasovima srpskih odbornika je njegova lična odluka i nije u skladu s dogovorom bošnjačkih odbornika sa sastanka koji je održan jutros”, kažu iz SBiH.

U budućem radu Skupštine Općine Srebrenica Stranka će podržavati odbornike koji nastupaju jedinstveno, a među kojima je i naš odbornik Bernis Ademović.

“Insistirat ćemo da se interesi i prava Bošnjaka povratnika zastupaju na način kako je to jučer učinila poslanica u Skupštini RS Begija Smajić, a ne kao odbornik Salko Tursumović, koji je suprotno dogovoru grupe vijećnika prihvatio da bude izabran isključivo glasovima srpskih odbornika”.

Podsjećamo, Tursunović je izabran za predsjednika Skupštine Općine Srebrenica nakon što je ranije danas na sjednici s te pozicije smijenjen Ćamil Duraković.

U svom prvom obraćanju medijima poručio je da “nije izdajnik”.

Važno je podsjetiti i na situacije s prošlih lokalnih izbora u Srebrenici, kada je Bego Bektić, sada već bivši predsjednik organizacije SDP-a Srebrenica, uhvaćen pri pokušaju namještanja bošnjačkih glasova pogodujući tako kandidatu Mladenu Grujičiću.

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH je na hitnoj telefonskoj sjednici odmah potom donijelo odluku o raspuštanju Općinske organizacije SDP Srebrenica, kao i o isključenju iz partije predsjednika ove organizacije Bege Bektića.

(SB)