Politika 29.05.2021.

Stranke opozicije iz Srpske i FBiH razgovarale o unapređenju izbornog procesa u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Danas se, kako saznaje portal Klix.ba, u Neumu održava sastanak više parlamentarnih političkih stranaka iz oba bh. entiteta koje žele unaprijediti izborni proces i usaglasiti rješenja za Izborni zakon, koja bi osigurala slobodne i poštene izbore.

Inicijativu za ovakav pristup i zajednički rad na ovoj temi, kako smo saznali, pokrenuo je lider Nezavisnog bloka Senad Šepić, zajedno za liderom PDP-a Branislavom Borenovićem, prenosi Klix.

Na današnjem sastanku, drugom po redu prisustvovali su lideri i predstavnici stranaka opozicije iz FBiH i RS-a uključujući SDP, SDS, NES, DNS, LDS, PDP i Nezavisni blok, uz Platformu za progres, HS i Našu stranku koji su takođe podržali ovu inicijativu.

Ove stranke žele u parlament zajedno uputiti rješenja koja će osigurati skeniranje glasačkih listića i transparentnost ovoga procesa te način izbora i raspodjele mjesta u biračkim odborima, što se do sada pokazalo kao najslabija karika u postojećem izbornom zakonodavstvu, prenosi Klix.ba.

Odavno u BiH nije bilo spremnosti političkih stranaka na zajednički rad i izradu zakona koji su važni za sve građane i na prostoru cijele BiH, a ova tema je i jedna od 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije za BiH i sigurno je da će ovakav pristup imati podršku mnogih domaćih, ali i međunarodnih aktera, koji željno iščekuju da političke stranke u BiH počnu konkretno i odgovorno raditi za dobrobit svih.

(N.S)