Politika 11.08.2016.

Stranke rezervišu sale, štampaju plakate…

ČITANJE: 3 minute

Do predizborne kampanje za lokalne izbore ostalo je manje od mjesec, a u strankama kažu da su izborni planovi i programi uveliko završeni, te da su sada preusmjereni na tehničke stvari, poput nabavke promotivnog materijala i pripremu tribina.

Dok sve to ne završe, ističu, neće imati precizne podatke o novcu koji će uložiti u kampanju. Ipak, ne vjeruju, kažu da će ti iznosi biti znatno različiti u odnosu na ranije godine.

U SNSD-u su kazali da sve ide kako je zamišljeno i da će do početka septembra, kada zvanično počinje kampanja, biti u potpunosti spremni da izađu pred birače.

– Sve se odvija po planu. Idemo pred birače i sve ostale da pokažemo da možemo i hoćemo i dalje da vodimo narod koji nam je sve ove godine dao snagu za to – kazali su u SNSD-u, gdje su dodali da ne znaju još koliko će novca uložiti u ovu kampanju.

Generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić kaže da će ova stranka u kampanji potrošiti od 300.000 do 400.000 maraka, koliko i u prethodnim izbornim ciklusima.

– Centralni izborni štab nije završio sve aktivnosti, tako da nemamo završni račun. Uglavnom, najveći dio priprema je završen i spremno dočekujemo kampanju, koji ćemo početi 4. septembra iz Banjaluke – rekao je Rodić.

Račune još prikupljaju i socijalisti. U SP-u su kazali da će poprilično štedljivo u kampanju i neće potrošiti više od 300.000 KM, koliko su trošili i na prethodnim izborima.

– Bićemo spremni za početak kampanje i cijeli taj period, a centralni izborni štab će definisati sve korake – rekao je portparol te stranke Srđan Todorović.

Posljednje dijelove izborne slagalice za izlazak pred birače i ostale građane slažu i u najvećoj opozicionoj stranci. Generalni sekretar SDS-a Vladimir Babić kaže da će svi troškovi biti u skladu sa odredbama zakona.

– Sve ide kako je zamišljeno i biće spremno do zvaničnog starta kampanje – kazao je Babić.

U PDP-u poručuju da će kampanja biti mnogo skromnija nego inače.

– U završnoj fazi su pripreme za izglede bilborda, flajera, lokalnih programa i promotivnog materijala. Naš osnovni slogan je “Srpska mora bolje”, a lokalni odbori moći će prilagođavati te riječi po opštinama – rekao je generalni sekretar PDP-a Miroslav Brčkalo.

Lokalni izbori u BiH zakazani su za 2. oktobar i trebalo bi da koštaju oko osam miliona KM. Iz budžeta Centralne izborne komisije (CIK) BiH biće izdvojeno četiri miliona maraka, a drugu polovinu treba da obezbijede gradovi i opštine iz lokalnih budžeta.

Na oktobarskim lokalnim izborima pred birače će izaći oko 30.000 kandidata, koji su dobili zeleno svjetlo CIK-a, a samo u RS za pozicije gradonačelnika i načelnika snage će odmjeriti 164 kandidata.
Birališta

Građani će za lokalne uzdanice moći glasati na 5.000 biračkih mjesta, a u opštinskim i gradskim izbornim komisijama u RS ističu da neće biti značajnijih promjena u broju birališta u odnosu na posljednje izbore. Iz komisija poručuju da pripreme teku predviđenom dinamikom i da će sve biti spremno za glasanje 2. oktobra.

Izborni rokovi

* 18. avgust

zaključivanje biračkog spiska i objava konačnih lista kandidata u službenim glasilima

* 25. avgust

objavljivanje broja birača za svaku izbornu jedinicu

* 17. septembar

objavljivanje lokacija biračkih mjesta

*2. oktobar

izlazak na birališta.

(Glas Srpske)