Vijesti 23.12.2015.

Strašno: U Banjaluci ubijaju pse otrovom za miševe!

ČITANJE: 2 minute
psi lutalice

U ulici Vase Vidovića u Banjaluci početkom sedmice je neko, po svemu sudeći, otrovao dva psa, za koje se brinula porodica Bajičić. U banjalučkim udruženjima za zaštitu životinja su zgroženi. Tvde da su psi otrovani jakom dozom otrova za miševe.

Za mali čopor pasa, njih oko 5, brinula se u ovoj ulici Lana Bajičić i njena porodica, ali to, kako tvrde, nije odgovaralo pojedinim komšijama, za koje se sumnja da su odgovorni za trovanje ovih životinja.

– Ova porodica me pozvala da dođem, a došli su i veterinari iz par veterinarskih stanica. Jednog psa je odvela higijeničarska služba, a drugog sam uzeo ja da probam da ga spasim. Prvi je juče uginuo, a drugi danas. Nismo uspjeli da ga spasimo. Šta je bilo sa ostalim psima ne znamo. Vjerovatno su negdje pobjegli i uginuli – kaže za Press predsjednik Udruženja za zaštitu životinja Kerber Goran Milojević.

uginuo_pas

Bajičići su zvali i policiju, jer je prošle godine u istoj ulici neko ubijao pse puškom, a i oni već duže, kako kažu, muku muče sa komšijama i zbog svog psa. Niko osim higijeničarske službe nije izašao na teren.

Svake godine higijeničarska služba ukloni sa ulica više od 1000 pasa, a oko 700 leševa, uglavnom pregaženih životinja. Naravno, slučajeva trovanja svakako ima. Milojević kaže da „zakon ne može da pomogne, u ovom slučaju, ako nema svjedoka“.

Kakvu muku sa nedogovornim vlasnicima i „neljubiteljima“ životinja vode udruženja grada pokazuje i podatak da su pokradene kućice za pse koje tokom zime postavljaju u Kerberu na nekoliko lokacija u gradu da bi psi uličari našli sklonište tokom jakih hladnoća.

Ovaj put, kaže, postavljaju kućice ponovo, ali tajno, na različitim lokacijama, jednu po jednu. Nadaju se da ovaj put neće biti pokradene bar do kraja februara. Napominjemo da su prošli put kućice nestale za samo dva dana.

(Press)