Vijesti 13.10.2021.

STRATEGIJA: Grad će stimulisati roditelje koji se odluče za treće dijete

ČITANJE: 1 minuta

Nova gradska administracija izradiće u narednom periodu strategiju pronatalitetne politike za narednih deset godina, saopšteno je iz Gradske uprave.

“Fokus naše politike biće usmjeren na treće dijete i mi želimo da našim politikama stimulišemo roditelje da se odluče na takav korak. Želja nam je da Banja Luka, a samim tim i Republika Srpska idu naprijed, a za takvo nešto nam je potreban pozitivan prirodni priraštaj”, poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, tokom jučerašnjeg zasjedanja Skupštine Grada.

On je pojasnio da je treće dijete ono koje donosi budućnost i koje znači reprodukciju stanovništva, odnosno pozitivan prirodni priraštaj, naglasivši da posljednjih godina imamo negativan prirodni priraštaj, na koji se mora reagovati.

“Smatram da je veoma važno da se na ozbiljan način pozabavimo prirodnim priraštajem, jer od toga nam zavisi i opstanak”, istakao je gradonačelnik.

Stanivuković se osvrnuo i na amandmane skupštinske većine u vezi sa podrškom porodiljama, kazavši da je amandmanom tražena podrška u iznosu od 500 KM, ali da je njegova administracija odlučila da ovu kategoriju podrži i više.

“Mi ćemo za prvo i drugo dijete isplatiti 500 KM, za treće dijete 700, a za četvrto, peto i šesto dijete izdvojićemo 2000 KM. Smatram da smo ispoštovali sve i uradili mnogo više od toga”, zaključio je gradonačelnik.

(SB)

Oznake: Gradska uprava