Vijesti 23.10.2018.

STRATEGIJA RAZVOJA: Četiri ključna koncepta za bolji grad

ČITANJE: 2 minute

Ukupno 207 projekata i mjera za koje bi do 2022. godine, iz budžeta grada i eksternih  izvora, trebalo izdvojiti 338 miliona KM, predviđeni su Nacrtom strategije integrisanog razvoja grada, koja će se sutra naći pred pred odbornicima Skupštine grada.

Radi se o ključnom strateško – planskom dokumentu koji treba da usmjerava i podstiče budući rast i razvoj grada. Strategija određuje planove za razvoj Banja Luke do 2027. godine.

Prema ovom, strateškom dokumentu, grad Banja Luka u ovom, predstojećem periodu pred sobom je postavio četiri strateška cilja.

Prvim ciljem, „prijateljskim za biznis“ želi se uspostaviti povoljno poslovno okruženje, sa jakom i konkurentnom privredom i rastom domaćih i stranih investicija. Cilj je u narednih deset godina smanjenje stope nezaposlenosti za 10 odsto, povećanje broja zaposlenih u proizvodnim djelatnostima za najmanje 30 odsto, povećanje investicija za 50 odsto, kao i bruto plate za 20 odsto.

Drugi cilj je Banju Luku napraviti modernom, urbanom sredinom, zasnovanom na konceptu „pametnog grada“. U skladu sa tim ciljem, u navedenom periodu se želi postići da 30 odsto više građana koristi informaciono komunikacione tehnologije, 20 odsto više da vrši plaćanja elektronskim putem, te da 40 odsto od svih usluga Gradske uprave bude digitalizovano.

S druge strane, koncept „zeleni grad“ podrazumijeva ekološki održiv, komunalno opremljen, energetski efikasan i bezbjedan grad u kojem bi u narednih deset godina 90 odsto domaćinstava bilo priključeno na vodovodnu mrežu, 80 odsto na kanalizacionu mrežu, poboljšano prikupljanje i odvoz smeća, smanjena emisija ugljen dioksida, te uvećan broj zelenih površina.

Četvrti strateški cilj je Banja Luka kao prepoznatljiv regionalni, obrazovni, zdravstveni, kulturni i sportski centar, unaprijeđene socijalne inkluzije.  U narednih deset godina očekuje se povećanje ulaganja od 30 odsto u sport i kuluturu, kao i 50 odsto više sredstava iz eksternih izvora, kao i da procenat stanovnika iz kategorije „ispod granice siromaštva“  bude manji od 10 odsto.

Po usvajanju Nacrta ovog dokumenta, strategija razvoja biće upućena u javnu raspravu.

Na dnevnom redu 33 tačke

Na sutrašnjoj 26. sjednici Skupštine Grada, odbornici će, između ostalog, razmatrati i prijedloge odluka o imenovanju članova Foruma za bezbjednost građana, o korišćenju dijela lokacije u Drakuliću za realizaciju projekta „Banjalučka gradska bašta“, kao i izmjenu Odluke o komunalnom redu.

Pred odbornicima je, takođe, i izvještaj o realizaciji programa korišćenja podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja za 2017. godinu, kao i više odluka o dodjeli u zakup poslovnih prostorija pod posebnim uslovima.

Na dnevnom redu je i više nacrta regulacionih planova, izvještaji o realizaciji godišnjeg programa Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje za radnu 2017/2018. i program rada te ustanove za 2018/2019. godinu.