Vijesti 03.09.2018.

STRATEGIJA RAZVOJA TURIZMA BANJALUKE Destinacijski menadžment mamac za turiste

ČITANJE: 2 minute

Nova strategija razvoja turizma grada za period 2018-2027. godina biće fokusirana na uspostavljanje destinacijskog menadžmenta i orijentisana na nove kanale promocije turističkih sadržaja grada.

“Kako bismo imali zajedničko upravljanje turističkom ponudom uključićemo se u uspostavljanje sistema destinacijskog menadžmenta u smislu uvezivanja Turističke organizacije Banjaluka (TOBL) s turističkim agencijama na području grada”, kazala je Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu zaštitu.

Prema njenim riječima, turističke agencije na teritoriji grada najveći broj aranžmana prodaju za odlaske, dok mali broj njih putem svojih veb-sajtova i tur-oparatera prodaje ponudu Banjaluke prema inostranstvu.

Novom strategijom razvoja turizma, koja se nalazi u fazi pripreme, nastojaće napraviti novi ambijent s pratećom infrastrukturom i određenim zanimljivim programom u cilju zadržavanja turista u gradu bar tri dana.

“Želimo da napravimo takav ambijent s infrastrukturom i određenim programima koje ćemo zajedno s TOBL da pozicioniramo u cilju ostvarivanja povećanja broja ležajeva, noćenja, ugostiteljskih objekata i prihoda od boravišne takse”, naglasila je Trivićeva.

Brendiranje grada, kojeg će pratiti manifestacioni, avanturistički i gastro turizam, biće dodatni segmenti strategije, kao i zdravstveni i ruralni turizam.

“Manifestacioni turizam već sada živi u gradu, kao i dijelom avanturistički, ali i jedan i drugi mogu se poboljšati izgradnjom određene saobraćajne i komunalne infrastrukture na priobalju rijeke Vrbas u vidu izgradnje zip-lajna ili dajak pristaništa”, dodala je Trivićeva.

Kanali komunikacije promocije turističke ponude biće usmjereni na neka nova tržišta zbog uvođenja novih avio-linija s Aerodroma Banjaluka, a radiće se i na razvoju zdravstvenog turizma u banji u Srpskim toplicama, kao i na objektu bivšeg bazena u Srpskim toplicama, ali i privatnim posjedima termomineralnih banja smještenim u privatnim kućama koje su pod nacionalnom zaštitom BiH.

“Usluge u ruralnom turizmu moraju biti uspostavljene tokom cijele godine kroz zanimljiv program i smještajne kapacitete”, zaključila je Trivićeva.

Za bolji grad 216 projekata

Nova staregija razvoja turizma u gradu biće usaglašena sa strategijom razvoja grada za period od 2018. do 2027. godine

U okviru razvoja sektorskih politika predviđeno je ukupno 216 projekata i mjera, a usvajanjem strategije razvoja, grad će dobiti strateške pravce razvoja za narednih deset godina u svim oblastima od ekonomije, komunalne infrastrukture do društvenih djelatnosti sa svim indikatorima, pojedinačnim razrađenim projektima i finansijskom osnovom.

Dodatne stavke strategije turizma

• Nastavak uređenja kompleksa Banj brdo

• Razvoj cikloturizma

• Revitalizacija kulturnog nasljeđa na području grada

(Nezavisne)