Vijesti 16.11.2015.

Strategija razvoja Banjaluke: Od 800 miliona KM vrijednih projekata, realizovano samo 20 odsto njih

ČITANJE: 3 minute
banjaluka
Svega 20 odsto od ukupno 800 miliona KM vrijednih planiranih gradskih projekata ostvareno je u periodu od 2007. do 2015 godine, navodi se u prijedlogu za produženje važenja  strategije razvoja najvećeg grada Srpske, koja će uskoro naći pred odbornicima banjalučkog parlamenta.

Strategija razvoja grada Banjaluka u periodu 2007-2015. godine usvojena je u aprilu 2008. godine. Nadležni u gradskoj administraciji tvrde da su na realizaciju projekata iz ovog najvažnijeg strateškog dokumenta grada, značajno uticali efekti ekonomske krize, a prije svega nemogućnost obezbjeđenja sredstava za finansiranje planiranih projekata.

– U takvim uslovima, planirani projekti u Programsko-projektnom dijelu, su postali nerealni i predimenzionirani, tako da je u aprilu 2012. godine Skupština grada usvojila revidovani programsko-projektni dio Strategije 2007-2015. godine, kojim je, umjesto prvobitnih 192, planirano 112 projekata ukupne vrijednosti od oko 800 miliona KM. S obzirom da je, na isteku važećeg planskog perioda, od ukupnog broja planiranih projekata 20 odsto realizovano, 62 odsto je u statusu „realizacija u toku“, a 18 odsto projekata nije realizovano, na drugoj sjednici Tima za koordinaciju izrade Strategije 2016-2020. godine zaključeno je da je opravdano i svrsishodno planski period važenja postojeće Strategije razvoja produžiti za još četiri godine- navodi se u prijedlogu odluke koja će se pred odbornicima naći 24. novembra.

Ipak, odbornici opozicije tvrde,da nikakva ekonomska kriza nije uticala na projekte koji su trebali da budu realizovani, već je u pitanju neodgovornost nadležnih i podizanje kredita.

Talić: Samo znaju dizati kredite

Odbornik opozicionog PDP-a Zoran Talić za lošu realizaciju jednog od ključnih dokumenata za razvoj Banjaluke okrivljuje lošu kreditnu politiku gradskoj rukovodstva, a ne ekonomsku krizu, kako se tvrdi.

– Ta strategija je doživjela fijasko, a jedinu korist od toga su imale samo banke koje su im plasirali sve te kredite. Povrh svega, zaduživali su se za neke projekte koje nijednog trenutka nisu pratile strategiju- kaže odbornik PDP-a Zoran Talić.

On je uvjeren da da se produžavanjem važenja razvojne strategije ništa značajno neće postići, ukoliko se nastavi raditi kako se radilo prethodnih godina.

Umićević: Bez investicija i zapošljavanja nema ništa

Odbornik SDS-a, Đorđe Umićević koji je inače dio Tima za koordinaciju izrade Strategije 2016-2020. godine kaže da je dobro što je rok za realizaciju strategije produžen da bi se konačno ti projekti realizovali.

– Problem je ovdje u suštini sve. Nisu samo pare i ekonomska kriza krivi za to što toliki broj planiranih projekata nije završen. Ima tu dosta i do toga na koji način su se realizovali projekti, tu je viđenje i osmišljavanje same strategije, a problem su i ljudi koji ne znaju ili ne žele da se posvete tome u potpunosti, da traže investitore i da se na kraju krajeva sažive sa tim projektima. Činjenica jeste da je strategija kao strategija dobro napisana, ali puno je tu faktora koji su uticali na ovako loš krajnji rezultat. Ne smatram da su se gradske vlasti precijenile kada su u strategiju uvrstile toliki broj projekata, ali ono što je teško u svemu tome najveći problem je to što grad nema proizvodnju, nema zapošljavanja ni investicija i dok god se tome ne posveti pažnja, teško može da se očekuje bilo kakva realizacija, pa i u budućem periodu- smatra Umićević.

(Banjaluka.net)

Oznake: Zoran Talić