Vijesti 26.08.2018.

STRIČIĆI Položeni vijenci na spomenik palim borcima i obnovljena Kočićeva kuća

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, položio je danas vijence na spomenik palim Odbrambeno-otadžbinskog rata u Stričićima, čime je počela centralna manifestacija 53. Kočićevog zbora.

Radojičić je naglasio da Kočićev zbor prilika i da odamo počast poginulima u prethodnom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

– Kočić je poznat i kao nacionalni tribun i borac za slobodu i otadžbinu i potpuno je logična ta veza. Vijence smo položili na obnovljeni spomenik, koji je ranije bio u lošem stanju. Prošle godine smo obećali da će spomenik biti obnovljen i to je urađeno – naglasio je gradonačelnik.

On je dodao je obnovljeno i Kočićevo ognjište gdje se danas takođe organizuju aktivnosti, a tamo će postojati stalna postavka, a prostor je dat na upravljanje Turističkoj organizaciji Banja Luka.

– Turistička organizacija je na upravljanje dobila Kočićevu kuću zajedno sa šest objekata, pod zajedničkim nazivom „Kočićevo ognnište“. Zahvaljujemo se Gradskoj upravi koja je izvršila sanaciju devastiranih objekata koji su oštećeni u nevremenu. Takođe Muzej RS je obezbijedio eksponate karakteristične za ovaj kraj i planirano je da uskoro i ostale objekte opremimo eksponatima kako bi ovu lokaciju mogli da promovišemo u daljem periodu kao turistički period – rekla je Minja Šurlan, pomoćnik direktora Turističke organizacije Banja Luka.

Dodik: Život i djelo Petra Kočića trajno upisani u kolektivno sjećanje naroda

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je kako se 53. put održava Kočićev zbor na Manjači.

“Ni loše vrijeme nije spriječilo ljude da se okupe u čast Petru Kočiću. Dogovaramo da narednih dana to učimo sadržajnijim i po obimu većim jer Petar Kočić to zaslužuje”, rekao je Dodik.

Dodao je da su život i djelo ostali trajno upisani u kolektivno sjećanje naroda.

“Sinoć je ovdje bilo veliko okupljanje, po procjenama je bilo oko 30. 000 ljudi, što govori o tome da posjećenost ovom zboru i bez velike najave uvijek bude velika”, zaključio je Dodik.

Dodik se prilikom obraćanja osvrnuo i na mogi dolazak Vladimira Putina, predsjednika Rusije u Banjaluku.

“Sada pravimo srpsko-ruski kulturni centar , na osveštavanju temelja će u Banjaluci biti Sergej Lavrov, a ja vjerujem da će kada budemo izgradili  taj centar i kada sve bude gotovo učiniti sve da pozovemo i predsjednika Putina i vjerujem da bi on našao dovoljno razloga da dodje”, zaključio je Dodik.