Vijesti 10.10.2016.

Strijelac iznudio 24.800 KM od vlasnika roštiljnice Kod Muje

ČITANJE: 2 minute

Banjalučanin Željko Kovačević Strijelac (42) optužen je da je od vlasnika poznate banjalučke roštiljnice “Kod Muje” Amira Smailagića na ime zelenaških kamata na datu pozajmicu iznudio 24.800 KM.

Optužnicu protiv njega, koja ga tereti za zelenaštvo, nedavno je podiglo banjalučko Okružno javno tužilaštvo, a potvrdio Osnovni sud u Banjaluci.

Prema optužnici, Kovačević je u januaru prošle godine Smailagiću pozajmio 24.000 maraka, ali tom prilikom nisu precizirali način kako će novac biti vraćen.

Kovačević je na ime pozajmice Smailagiću prvo dao 5.000 evra, zatim 3.000 i na kraju još 4.000 evra. Prilikom treće isplate rekao mu je da mu svakog desetog u mjesecu mora isplaćivati kamatu od 20 odsto od pozajmljene glavnice, odnosno 4.800 KM – navedeno je u optužnici.

Dodaje se da mu je Smailagić tada isplatio 4.800 maraka, a zatim mu je u ime kamate davao po 5.000 KM od marta do septembra 2015. godine.

Na taj način isplatio mu je 39.800 maraka, ali kako je shvatio da neće biti u mogućnosti da ispoštuje dogovor, odlučio je da podigne kredit u banci i izmiri sva svoja dugovanja. Smailagić je u oktobru o tome obavijestio Kovačevića i zamolio ga da mu obustavi obračun kamate za naredni mjesec. Rekao je da će mu vratiti njegov novac – stoji u optužnici.

Međutim, kredit je dobio tek u aprilu ove godine, ali mu je Kovačević tada tražio 65.000 KM.

Posljednji put sastali su se u aprilu ove godine kada je Smailagić Kovačeviću dao još 5.000 KM.

Nakon toga je iznuđivač novca uhapšen i određen mu je jednomjesečni pritvor.

Kovačević je odranije poznat policiji po brojnim krivičnim djelima, naročito krađama i provalama. Hapšen je 2011. godine u velikoj policijskoj akciji “Strijelac”, kada su kod njega pronađena 452 ukradena predmeta i 20.000 maraka u falsifikovanim kovanicama od po pet maraka. Nakon te akcije dobio je nadimak Strijelac.

Osude

Željko Kovačević osuđivan je više puta, a odslužio je kaznu od 11 godina zbog razbojništava. Kovačević iza sebe ima i prvostepenu presudu od pet godina zatvora zbog krađa koje su otkrivene u akciji “Strijelac”. Izdržavanje te kazne je odgađao četiri puta na osnovu zdravstvenog stanja. Interpol Zagreb je za njim raspisao potjernicu zbog pokušaja ubistva i razbojništva. Na osnovu ove potjernice uhapšen je 2013. godine, ali ga je Sud BiH pustio na slobodu jer je utvrđeno da ima državljanstvo BiH.

(Glas Srpske)