Vijesti 21.08.2020.

STRUČNJACI RIJEŠILI MISTERIJU: Šta sve nismo znali o vakcini protiv korone?

ČITANJE: 4 minute

Dok regionalna kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu počinje sa pregovorima s Rusijom u pokušaju da dobije više informacija o vakcini protiv virusa koju je Moskva odobrila u prošloj sedmici, stav stručne javnosti u BiH je jasan, bitno je da vakcina dođe što prije, te da je efikasna i bezbjedna, pišu Nezavisne.

Ofanziva protiv nevidljivog neprijatelja, kako mnogi zovu virus korona, u BiH će, sudeći po riječima stručnjaka, biti vođena pažljivo, a vakcine koje će kod nas biti korištene moraće proći provjere.

Zeljković: Postoji mogućnost interventnog uvoza

U skladu s postojećom regulativom, ako vakcina kao visokorizičan lijek nije registrovana u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, postoji mogućnost interventnog uvoza, a u zavisnosti od toga kakav bude model ugovaranjauvoza  može se desiti da se u BiH nađu vakcine više proizvođača iz više zemalja.

Odluku o tome koju će pacijent vakcinu primiti, kada govorimo o dobrovoljnoj vakcinaciji, donosi individua, u situacijama kada imate više ponuđenih vrsta vakcina. Međutim,, prije toga se predoče svi dokazi za određenu vakcinu. Vakcine koje se spominju nisu po sastavu odnosno načinu izrade iste, pa samim tim određene imaju svoje prednosti i mane. Sve to je potrebno predstaviti pacijentu da bi on mogao donijeti odluku, pišu Nezavisne.

Prije svega toga stručna javnost donosi odluku o izboru same vakcine u smislu toga da li može biti potencijalna opasnost odnosno da li je dovoljno efikasna i sigurna da bi se mogla i prometovati i primjenjivati u našoj zemlji. Vakcina o kojoj mi govorimo ne ulazi u kalendar vakcinacije, što znači da je dobrovoljna.

Mirjana Kuzmanović, šef Higijensko-epidemiološke službe u Zdravstvenom centru Brčko: Na pacijentu da odabere

Svaka vakcina mora da prođe razne ateste, kontrole. Pitanje je kakve će biti nuspojave kod davanja vakcina. Ništa se ne može znati unaprijed. Za nove vakcine ne možemo da kažemo da su sto odsto sigurne, da će stvoriti imunitet, da će on trajati, recimo, šest mjeseci. To vam je isto kao kod vakcine protiv gripa, pišu Nezavisne.

BiH može da dozvoli uvoz i iz Rusije i iz Kine i iz Amerike ako je ona efikasna. To su komercijalne, a ne obavezne vakcine i vi možete da izaberete da li ćete uzeti, recimo, rusku ili englesku, ali one sve moraju da prođu atest. Inače, u ovoj godini vakcinu protiv virusa korona sto odsto nećemo imati. To je moje mišljenje. S epidemiloške tačke tako smatram, rekla je Kuzmanovićeva za Nezavisne.

Ednan Drljević, zenički infektolog: Prvo ispitivanje, pa tek onda uvoz

Svaku vakcinu mora odobriti država, baš kao i svaki lijek. Dakle, mora da prođe određena procedura kako bi se vakcina mogla pustiti u promet, tako da unaprijed kupiti vakcine, a da nisu prošle bilo kakvu kontrolu unutar države u koju se uvozi, mislim da nije primjereno. Mislim da su Rusi skratili previše put da bi neka vakcina ušla u proizvodnju, što ne znači da ona nije dobra. Međutim, znam sigurno da je ovo vrijeme zaista prekratko, te da to nosi određeni rizik.

Dakle, prvo morate uvesti određenu količinu vakcine, da se ona ispita na našem tržištu, te da se tek onda odobri uvoz te vakcine. One moraju ispravno proći proceduru, pa se tek onda određuje da li se može pustiti u promet. Mi svi čekamo da ona dođe što prije, a čija god je, sasvim je svejedno, rekao je Drljević u izjavi za Nezavisne.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH: Vakcina u BiH može ući na dva načina

Vakcina u BiH može ući na dva načina: na osnovu rješenja entitetskog ministarstva nadležnog za poslove zdravlja ili na osnovu dozvole za uvoz koju izdaje ova agencija.

Ukoliko za vakcinu nije data dozvola za stavljanje u promet, tada se deklariše kao neregistrovan lijek i u BiH može ući putem interventnog uvoza, odnosno na osnovu rješenja entitetskog ministarstva nadležnog za poslove zdravlja.

Ukoliko ova agencija odobri vakcinu i izda dozvolu za stavljanje u promet odnosno registruje vakcinu, tada ova agencija izdaje i dozvolu za njen uvoz, zaključili su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

(N,S/ Banjaluka.net)