Svijet 10.12.2020.

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Poslije ruske vakcine dva mjeseca ne konzumirajte alkohol

ČITANJE: 1 minuta

Oni koji se odluče da prime vakcinu Sputnik V protiv virusa korona, dva mjeseca moraju da se uzdrže od alkohola, prije i poslije imunizacije, upozorila je šefica ruske službe za zaštitu potrošača i nadzor Rospotrebnadzor Ana Popova.

Instrukcije su uslijedile nakon izjave zamjenice ruskog premijera Tatjane Golikove da bi građani trebalo da izbjegavaju alkohol i imunosupresive tokom 42 dana, jer se vakcina prima u dvije doze u razmaku od 21 dan, prenosi portal Moscow Times.

“Uzimanje alkohola mora da prestane najmanje dvije sedmice prije imunizacije”, rekla je Popova, a oni koji prime prvu dozu moraju se uzdržati od alkohola u naredna 42 dana, prenosi Radio Sarajevo.

Popovala je apelovala na građane da ukoliko želie da ostanu zdravi i razviju jak imuni odgovor, da se pridržavaju instrukcija i ne piju alkohol.

Iako se od 2003. godine bilježi značajan pad u potrošnji alkohola, Rusi i dalje važe za najveće konzumente alkohola u svijetu.

Popova je takođe i savjetovala građane da ne puše prije i poslije vakcinacije, jer dim duhana iritira pluća i smanjuje imuni odgovor.

(N.S/ Banjaluka.net)