Vijesti 14.05.2021.

STRUČNJACI ZABRINUTI: Uskoro ćemo znati koliko smo bili odgovorni tokom praznika

ČITANJE: 2 minute

Srpska u proteklom periodu bilježi između 15 i 20 odsto zaraženih korona virusom, u odnosu na one koji dnevno budu testirani, što su i dalje visoki procenti koji pozivaju na striktno poštivanje mjera.

Na ovo upozoravaju ljekari koji ističu da epidemiološka situacija u Republici Srpskoj jeste stabilnija, ali da je i dalje nepovoljna.

Za 24 časa, a zaključno sa jučerašnjim danom, SARS-CoV-2 potvrđen kod 121 osobe, što je 16,5 odsto od ukupnog broja onih koji su testirani zbog sumnje na zarazu, a preminulo je sedam oboljelih, piše Srpskainfo.

U bolnicama su 583 kovid pacijenta, od čega je njih 58 na respiratorima, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

U UKC RS se liječe 222 osobe, među kojima je 120 sa teškom kliničkom slikom, dok je 25 životno ugroženo. Na nekom modu mehaničke ventilacije je 109 ljudi, od čega je na respiratorima 25, a na kiseoničkoj maski 84.

Branislav Zeljković, direktor IJZ, kaže da će se do kraja maja vidjeti u kojoj mjeri smo se, tokom proteklih međunarodnih i vjerskih praznika, pridržavali mjera.

– Trenutno nas najviše brine da ne dođe do ponovnog pogoršanja, što se može desiti ako se ispostavi da smo za praznike kršili epidemiološke mjere. To će se, svakako, desiti ako su se građani okupljali mimo preporuka, ako nisu nosili maske, poštovali fizičku distancu, sprovodili dezinfekciju – kaže Zeljković za Srpskainfo.

Ističe da je i dalje nepovoljan procenat pozitivnih na dnevnom nivou, što poziva na oprez.

– Nadam se da ćemo ući u period povoljnije epidemiološke situacije, ali to zavisi od našeg ponašanja – ističe Zeljković i podsjeća da je potrebno da prođe sedam nedjelja kako bi se, nakon pogoršanja, epidemiološka situacija stabilizovala.

– Nadam se da su građani svjesni da korona nimalo nije naivna. Jedan od problema je i to što niko ne zna kako će njegov organizam odreagovati na zarazu, odnosno, kakvu će formu bolesti razviti. Ne smijemo zaboraviti da u bolnicama i dalje imamo skoro 600 pacijenata, čiji je ishod liječenja neizvjestan. Situacija jeste stabilnija, ali epidemija nije iza nas, borba i dalje traje – poručuje Zeljković.

(A.M.)