Vijesti 01.11.2017.

Struka se posvađala zbog studija veterine

ČITANJE: 1 minuta

Veterinarska komora RS, nezadovoljna inicijativom banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta da osnuje studijski program veterine, uputila je najvažnijim institucijama u RS apel da se to ne desi.

U pismu iz Veterinarske komore RS navode da njih niko nije konsultovao te da ne postoji kadrovska ni finansijska opravdanost za osnivanje tog novog studijskog programa u Banjaluci.

“Svake godine imamo sve manji stočni fond, a time i manji obim posla za doktore veterinarske medicine pa razmišljanje o povećanju broja doktora nema opravdanja”, navodi se u pismu.

Međutim, Nikola Mićić, dekan Poljoprivrednog fakulteta, rekao je da takav dopis ne može ni na koji način ugroziti njihovu inicijativu, jer takvi argumenti nisu vjerodostojni.

U pismu se, između ostalog, navodi i da 156 mladih iz RS studira na fakultetima veterinarske medicine u Beogradu, Sarajevu i Novom Sadu, što je, kako ističu, dovoljno za RS u narednih 15-20 godina.

“Ne žale se studenti da im je teško da studiraju tri i po sata vožnje od Banjaluke jer Srbija nam ne traži naknadu za školarinu, a onda se pojavi inicijativa da se uzme novac iz budžeta RS za 20 studenat po 20.000 KM i pomnoži sa šest godina – to je 2.400.000 KM”, ističu u pismu.

Poljoprivredni fakultet u saradnji s Veterinarskim institutom “Vaso Butozan” želi da osnuje studijski program veterine.

“Imamo puno novih biotehnologija i Poljoprivredni fakultet se u tom smislu razvio, imamo i svoj Institut za stočarstvo, Institut za reprodukciju domaćih životinja, Institute za genetičke resurse na Univerzitetu, razvijamo svoju nauku”, rekao je dekan Mićić.

Ističe da je formirana grupa eksperata te da zajedno s resornim ministarstvom rade na osnivanju studijskog programa, koji bi od naredne godine mogao startovati. Kako dodaje, upisaće se dvadesetak studenata.

(Nezavisne)