Vijesti 29.03.2016.

Struktura obrazovanja nezaposlenih diktiraće i upisnu politiku u RS

ČITANJE: 2 minute
djaci upis
Iako je upisna politika u srednje škole RS zasad još u domenu stručnih rasprava, izvjesno je da će je diktirati obrazovna struktura nezaposlenih i kadrovska potražnja na tržištu rada.

Pokazali su to i efekti sjednice Komisije za kreiranje upisne politike učenika u prvi razred srednjih škola u 2016/2017. godini, koja je održana juče u Banjaluci.

Sudeći prema prvim procjenama, budući srednjoškolci mogu očekivati više kriterije za upis u škole sa četvrtim stepenom složenosti te bolji izbor zanata, poput optičara, časovničara i zlatara, koji su i nova trogodišnja zanimanja. Kod upisa učenika u Medicinsku školu u Banjaluci, primjera radi, biće osam odjeljenja sa po 30 učenika i ova vrsta obrazovanja, kao i Gimnazija, biće namijenjeni za učenike sa najboljim uspjehom ostvarenim kroz osnovno obrazovanje.

Sa druge strane, razmišlja se i o tome da se na neko vrijeme ugasi jedan dio četvorogodišnjih smjerova, poput ekonomskog tehničara, kojih je trenutno na Zavodu za zapošljavanje RS više od 6.000. Farmaciju, po svemu sudeći, neće biti moguće upisati u Gradišci, a radiće se i na spajanju srednjih i strukovnih škola u malim lokalnim zajednicama, gdje su posljedice negativnog prirodnog priraštaja, bez sumnje, i najvidljivije.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, smatra da bi to u konačnici trebalo da unaprijedi i situaciju na tržištu rada, ocjenjujući pogrešnim to što se u RS biraju zanimanja po željama roditelja, a ne po realnom stanju na tržištu.

-Trenutni prijedlog srednjih škola je da se upiše 11.772 učenika, što je za 806 učenika više nego što ove godine završava osnovnu školu- podsjetio je Malešević. Podsjetio je da bi, prema tom planu, više od 80 odsto učenika trebalo da bude upisano u gimnazije i četvrti stepen stučne spreme.

-Devetnaest odsto je plan da se upiše u treći stepen iako je bio zaključak Vlade da se ove godine poveća upis učenika u treći stepen, jer i zahtjevi privrede idu upravo ka tim strukama- rekao je Malešević.

Kristina Mrđa, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, smatra da je prekvalifikacija i obrazovanje odraslih jedan od prioriteta.

-Obrazovanje je fleksibilnost. Dakle, prekvalifikacija i obrazovanje odraslih u skladu sa potrebama tržišta rada je među osnovnim potrebama, jer bi smanjila stopu nezaposlenosti i broj ‘neupotrebljivog kadra’- naglasila je Mrđa.

Praksa obavezna

Nedostatak praktične nastave u RS jedan je od nedostataka u dosadašnjem obrazovanju.

-Neophodno je osnažiti saradnju škola i privrede te insistirati na praktičnoj nastavi- smatra Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Brojke

6.000 ekonomskih tehničara na birou
80 odsto učenika bi trebalo da bude upisano u gimnazije i četvrti stepen stučne spreme
19 odsto je plan da se upiše u treći stepen

(NN)