Vijesti 20.04.2017.

Studenti Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci traže više vremena i prostora za učenje

ČITANJE: 3 minute

Studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci nezadovoljni su odlukom te ustanove da im boravak u čitaonici umjesto do 22 ograniči do 21 čas ističući da im je neophodno više vremena i prostora za učenje.

Njihove studije iziskuju mnogo rada, kao i sate i sate provedene nad knjigom da bi spremili i položili ispite. Zato se nadaju da će naići na razumijevanje, jer su nekada i do ponoći, kako kažu, mogli ostajati u prostorijama fakulteta.

O ovoj problematici juče su razgovarali i sa rukovodstvom te visokoškolske ustanove. Iznijeli su svoje zahtjeve i molbe, nakon čega im je rečeno da će i dalje nedjeljom moći u čitaonicu, ali da fakultet ipak ne može raditi duže od 21 čas. Naime, prvobitna odluka rukovodstva bila je da prostorije fakulteta uopšte ne rade nedjeljom, što je slučaj i sa ostalim visokoškolskim ustanovama.

Predsjednik Saveza studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Milorad Kecman kaže da im je od neizmjernog značaja da imaju više vremena koje će moći provesti u čitaonici.

– Imamo duga predavanja, kao i računarske i laboratorijske vježbe. Neko ko redovno sluša sve predmete uvijek je do tri-četiri popodne na predavanjima. Zbog toga nam je značajno duže radno vrijeme čitaonice kako bismo imali više vremena za učenje – objašnjava Kecman.

Dodaje da im je obećana dodatna učionica na prvom spratu fakulteta, koju će uz čitaonicu, kad god bude slobodna, moći koristiti za učenje.

– Ove nedjelje moći ćemo koristiti i čitaonicu, ali konačna odluka o tome biće donesena u ponedjeljak, jer sada traju ispitni rokovi – dodao je Kecman.

Dekan Branko Blanuša kaže da se složio da i dalje studenti mogu nedjeljom dolaziti u čitaonicu da bi učili, ali da radno vrijeme fakulteta ne može biti duže od 21 čas.

– Do tog perioda će im uz čitaonicu biti obezbijeđena i još jedna učionica koju će koristiti za učenje, ali poslije devet više nije moguće ostajati – rekao je Blanuša.

Novo vremensko ograničenje boravka na fakultetu Blanuša objašnjava time što kasnije na fakultetu nema nikoga od njihovog osoblja osim jednog čovjeka iz obezbjeđenja.

– Sve što smo mogli dali smo im i obezbijedili. Duži rad fakulteta nije moguć, jer smo ranije imali raznih problema zbog toga. Pronalazili smo ujutro smeće po klupama, ostatke hrane ili pića, kao i oštećenu ili uništenu imovinu – objašnjava Blanuša.

Dodaje da se nada da će studenti razumjeti tu odluku, jer sve što rade, rade, kako tvrdi, zbog njihove bezbjednosti i boljih uslova za učenje.

Nastava

Branko Blanuša kaže da je na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci trenutno oko 500 studenata, koji su svakodnevno indirektno ili direktno uključeni u neki vid nastave.

– Naravno, naš ukupan broj studenata je veći, jer tu ima i apsolvenata, kao i onih koji obnavljaju godinu, ali oni ne dolaze svakodnevno na fakultet – rekao je Blanuša.

(Glas)