Magazin 27.05.2021.

STUDENTI GLUME NA SCENI: Predstava “Serbus – Evropeikus” u petak u “Jazavcu”

ČITANJE: 3 minute

Tragikomedija koja prati junake srpske istorije i epike u borbi protiv predstavnika globalističkog svijeta, rađena po tekstu istaknutog srpskog književnika Zorana Kostića, a u režiji cijenjene glumice profesorice Jelene Trepetove Kostić, biće izvedena 28. maja u Gradskom pozorištu “Jazavac” sa početkom u 20 časova.

Za nešto više od sat vremena na sceni, studenti treće godine glume Akademije umjetnosti Univeziteta u Banjaluci oživjeće najveće velikane srpske epike u predstavi pod nazivom “Serbus – Evropeikus”, pišu Nezavisne.

“Puna tri mjeseca u okolnostima pandemije radili smo na ovoj vrlo zahtjevnoj predstavi. U šest slika, svako od deset studenata igra po tri – četiri uloge, što zahtijeva brze transformacije iz karaktera u karakter, brze promjene iz scene u scenu, iz situacije u situaciju. Sve to je i prilikom čitanja ponudio ovaj dramski predložak Zorana Kostića, što i predstavlja onaj prvi, idejni razlog da, kao reditelj, radim na njegovoj vizuelnoj scenskoj realizaciji”, rekla je Jelena Trepetova Kostić, reditelj i šef klase.

Trepetova Kostićeva je dodala da je jedan od razloga vizualizacije ovog teksta i njegova neprolazna aktuelnost.

“U pitanju je civilizacijsko iskušenje kroz koje prolaze bezmalo svi narodi, balkanski posebno a rekli bismo – Srbi dramatičnije od svih; oni, kao iskonski evropejci (i u predlošku i u predstavi), ne pristaju na ucjene, prisilu i samoporicanje – kao uslov da postanu zamorčad tkz. novog svjetskog poretka”, objasnila je Trepetova Kostićeva.

Zoran Kostić, autor teksta, kazao je za “Nezavisne” kako junaci ovog komada dolaze do spoznaje da se kroz globalistički eksperiment u suštini sudi i njima i njihovoj svekolikoj istoriji, sa ciljem da njihovi potomci – a to smo mi, ovovremenski, budu lišeni budućnosti.

“Radnja počinje u muzeju voštanih figura gdje su srpski velikani prinuđeni da učine ono nemoguće ukoliko žele da uđu u elitnu evropsku zajednicu istorijskih besmrtnika. Na raspolaganju imaju samo jednu noć u toku koje neko od njih mora pronaći globalističkog supervizora, fetišizirano i faktički nedodirljivo božanstvo. Od njega dobiti ili ne dobiti sudbinsku ‘potvrdu o dostojnosti’ odlučuje se dalja sudbina srpskih velikana”, izjavio je Kostić.

Kostić dalje objašnjava da predstava “Serbus – evropeikus” u ime opstanka i identiteta čuva budućnost novih generacija.

„Noćna misija kroz šest slika punih iskušenja, zamki i opasnih prepreka, do samog kraja će uneizvjesnosti držati i junake i gledaoce ove predstave, a mnoge i nakon toga“, pojasnio je Kostić.

Danilo Milenković, jedan od glumaca u predstavi kaže da je ovaj komad za njega i njegove kolege bio veliki izazov te da je i sam tokom procesa stvaranja razvio patriotski duh i želju da čuva i brani ono što pripada nasljeđu njegovog naroda.

“U predstavi igram tri lika, a velika mi je čast što sam imao priliku da radim jednu intrigantnu ličnost kao što je Vuk Branković. Imao sam želju da saznam što više o njemu i da sam donesem zaključak da li je on bio zaista izdajnik ili je samo oklevetan od strane epskih pjesnika“, zaključio je Milenković.

Uloge tumače: Dragana Arsenić, Marko Vujević, Đorđe Ivić, Rade Kostić, Nikola Milaković, Danilo Milenković, Andrija Mitić, Dana Poletan, Sofija Ristić, Teodora Stojković. Scenski pokret je radila Renata Agostini, dok je za kostime zadužena Ivana Ristić.

(SB)