Magazin 24.05.2016.

Studenti i u devetoj deceniji

ČITANJE: 2 minute

– Kada napunim 90 godina želim da dobijem titulu doktora nauka. Želim da mi na nadgrobnoj ploči piše “Studirao je do zadnjeg trenutka” – dodaje vremešni Mitnah koji studira srednjovjekovnu istoriju na univerzitetu Duizburg-Esen. Između 1981. i 2011. godine broj penzionera koji upisuju fakultete povećao se za oko 500 odsto u Švajcarskoj, dok je i u ostalim evropskim zemljama zabilježeno slično povećanje.

Mnogi evropski univerziteti ne naplaćuju studiranje što olakšava penzionerima da studiraju.

Štaviše, mnogi koledži ne zahtijevaju da studenti prolaze proces selekcije i umjesto toga im dozvoljavaju da se samo prijave na određene programe. Sve je to olakšalo starijim Evropljanima da se vrate u školske klupe.

Ipak, mnogi postavljaju pitanje zašto je postalo toliko popularno juriti za diplomom na kraju karijere. Mnogi penzioneri govore da im studiranje daje priliku da se druže sa ostalim ljudima.

– Predavanja su za mene kao prozor u svijet. Da bi vam mozak bio u formi morate ostvariti dva kriterijuma – pred sebe stavljati različite izazove i morate se društveno angažovati – rekla je Švajcarkinja Ute Urlih (72), koja je nekada radila u turističkoj industriji.

Sada je najviše fokusirana na “arapsko proljeće”. Na njenom univerzitetu u Cirihu studira više od 160 penzionera. Istraživači mentalnog zdravlja sve više smatraju studiranje zdravom vježbom za starije osobe.

– Mnogi žele da se preorijentišu, da ispune mladalačke snove ili jednostavno žele da efikasno iskoriste svoje vrijeme – navodi se na njemačkoj sajtu Studi-Info specijaliziranom za savjetovanje studenata. Interes za studiranje ne zaostaje ni na privatnim univerzitetima. Tako je u Bad Majnbergu otvoren univerzitet specijalozovan za penzionere da mogu studirati medicinu, filozofiju ili političke nauke.

Ipak, nisu svi baš oduševljeni ovim trendom. Prema nekim studentskim organizacijama, penzioneri su pretrpali redovnu nastavu pa su čak tako i spriječili prijavljivanje mladih studenata. Zbog toga su neki univerziteti zabranili penzionerima da se upisuju na neke popularne studije.

(Glas)