Vijesti 03.06.2016.

Studenti: Nedopustivo skrnavljenje spomenika zbog “dana bijelih traka”

ČITANJE: 1 minuta

Takozvani “dan bijelih traka”, smatraju u Udruženju, predstavlja događaj koji je prema poznatim istorijskim činjenicama samo iskonstruisani narativ i vještačka analogija sa Holokaustom sa ciljem uništenja temelja Republike Srpske.

“Takođe, taj događaj ima za cilj i osudu i dehumanizaciju srpskog naroda u cjelini. Istorijski izvori i kontekst pokazuju da današnje `aktivističke` produkcije nisu ništa drugo do zloupotreba prošlosti, pa i bošnjačkih civilnih žrtava u Prijedoru”, navodi se u saopštenju ovog Udruženja.

Udruženje se osvrće i na prisutnost Florens Artman ovom događaju i navodi da je njeno prisustvo “najbolji dokaz ideološke pozadine i zajedničkih interesa na polju `kulture sjećanja`, prema kojoj su sve žrtve jednake, osim srpskih”.

“Sasvim je sigurno da ovakvi izlivi destrukcije, `aktivizam` i narativi svode temu odnosa prema prošlosti na rijaliti šou nivo u kojem ništa nije sveto”, piše u saopštenju.

Desetak aktivista nevladinih organizacija i građana su 31. maja povodom obilježavanja takozvanog “dana bijelih traka” u Banjaluci bijelim platnom prekrili natpis na spomeniku poginulim borcima NOR-a.

(Agencije)