Magazin 04.04.2018.

STUDENTI O ISKUSTVU STUDIRANJU U INOSTRANSTVU Imamo dobre temelje, ali ipak učimo preopširno

ČITANJE: 2 minute

Hiljadama kilometara daleko od kuće desetine studenata iz Srpske odlazi svake godine kako bi stekli nova znanja i iskustva, putovali i stekli nova poznanstva.

Boravak u inostranstvu utisnuo im je nezaboravne uspomene, što potvrđuje i studentkinja četvrte godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Milica Marić, koja trenutno znanje stiče na Univerzitetu u Glazgovu.

– Znanje koje sam stekla tokom studija u Banjaluci može da parira svjetskim univerzitetima, tako da nisam imala većih problema sa razumijevanjem gradiva – istakla je Marićeva i dodala da je uprkos pripremama imala problem sa škotskim akcentom, koji, kaže uopšte nije lako razumjeti. Uveliko se, kaže, priprema za ispite, a kiša i vjetar koji su svakodnevica u Škotskoj ne sprečavaju je da u pauzama od knjige obilazi znamenitosti ove zemlje.

Student treće godine na katedri za matematiku i računarstvo na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Tomo Klačar proveo je semestar u mađarskom gradu Miškolc.

– Znanja koja sam stekao u Srpskoj bila su mi odlična podloga za sve ono što sam učio u Mađarskoj. Upoznao sam kolege iz cijelog svijeta. Predavanja su bila na engleskom a jedni drugima smo pomagali. Obrazovni sistem u Mađarskoj je mnogo konkretniji, planovi i programi su modernizovani, dok mi učimo mnogo opširnije – rekao je Klačar.

Među studentima koji su znanje brusili na univerzitetima u inostranstvu je i studentkinja Jovanka Danilović koja na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu studira kineski i engleski jezik i književnost.

– Provela sam semestar u kineskom gradu Čingdao. Oduševilo me to koliko su Kinezi vrijedni. Profesori su na raspolaganju 24 sata dnevno, intenzivno se uči, uglavnom na primjerima iz života – rekla je Danilovićeva, koja se tamo učlanila u dramsku sekciju i sa kolegama pripremala predstave koje su izvodili na brojnim manifestacijama.

Na banjalučkom Univerzitetu kažu da najviše njihovih studenata odlazi u Austriju, Italiju, Sloveniju i Njemačku, gdje provode jedan semestar.

– Ponosni smo što i u inostranstvu naši studenti ostvaruju sjajne rezultate – kažu u ovom univerzitetu.

Studenti fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu na usavršavanje odlaze u Kinu, Rusiju, Španiju, Mađarsku.

– Veoma intenzivnu saradnju imamo sa univerzitetima u Kini, gdje je boravilo više od 70 naših studenata. Trenutno je njih 15 u Kini, a još 11 se priprema za odlazak – naveli su u ovom univerzitetu.

(Glas Srpske)