Vijesti 11.03.2019.

STUDENTI ODAHNULI Reakreditacija zvanično započela

ČITANJE: 2 minute
Enver Halilović danas je, kako ATV saznaje, poslao zahtjev nadležnoj službi da imenuje komisije za eksternu evaluaciju Univerziteta Republike Srpske, čime se i zvanično krenulo u proces reakreditacije.

To je možda mala, ali vrlo bitna pobjeda Srpske, poručuju njeni zvaničnici, komentarišući odluku Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje i obezbjeđenje kvaliteta da usvoje izmjene i dopune Odluke o normama kojima se određuju minimalni standardi u visokom obrazovanju.

Time se uvažavaju nadležnosti Republike Srpske, i nakon skoro godinu dana, odblokiran je proces akreditacije univerziteta u BiH. U Agenciji za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Srpskoj kažu da bi se, ako sve bude teklo po planu, do kraja marta taj proces mogao privjesti kraju.

“Komisija koja treba da radi eksternu evaluaciju Univerziteta u Istočnom Sarajevu započela je danas taj postupak, tri dana će biti u posjeti visokoškolskoj ustanovi, svi članovi komisije su dobili sve materijale, pripremili se za eksternu evaluaciju, tako da po završetku posjete i razgovora na licu mjesta sa studentima, akademskim osobljem, provjere ispunjenosti nekih drugih standarda. komisija će pripremati izvještaj i mi očekujemo da do kraja ovog mjeseca možemo završiti izvještaj”, izjavila je Biljana Vojvodić, direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske.

Time bi se ispoštovali rokovi koje je dala delegacija Evropske unije u BiH da se uđe u proces reakreditacije. Isti posao čeka i Univerzitet u Republici Srpskoj gdje će komisija da stigne kroz nekoliko dana. Enver Halilović danas ne odgovara na naše pozive pa se još ne zna na koji način će se riješiti problem univerziteta Federacije i Brčko Distrikta.

Iz Srpske su prije nekoliko dana Haliloviću preporučili da prepiše praksu iz Srpske, čiji studenti, poručuje Srđan Rajčević, više ne moraju da brinu.

“Što je Republika Srpska, u političkom aspektu, uspjela da odbrani svoje nadležnosti u ovoj oblasti, što smo uspjeli da kroz izmjene i dopune normama zadržimo nadležnosti Srpske, što se nije dozvolilo da te nadležnosti pređu na nivo BiH, i druga stvar, najbitnija je što studenti ne trpe”, istakao je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Iz Unije studenata Republike Srpske kažu da će se o svemu oglasiti nakon završenog procesa evaluacije, te da se nadaju pozitivnom ishodu.

(atv)