Vijesti 12.03.2018.

Studenti razočarani: Sanacija uništenih soba nije ni počela

ČITANJE: 3 minute

Rekonstrukcija prva dva paviljona Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci, koji su oštećeni u olujnom nevremenu sredinom decembra prošle godine, još nije počela, što je zabrinulo studente kojima je preko glave gužve sa smještajem.

Studenti s kojima smo razgovarali pričaju da u proteklom periodu ništa nije urađeno, iako je, kažu, mnogo toga obećano, ali se nadaju da će njihove sobe biti useljive barem do sljedeće akademske godine.

Studentkinja iz Teslića, koja je živjela u drugom paviljonu, ističe da su njen krevet ubacili u prvi paviljon, te da sanacija drugog paviljona još nije ni počela, kao i da ne zna kada bi mogla biti vraćena u svoju sobu.

“Gužva je! Živjela sam u sobi sa jednom djevojkom, a sada nas je u sobi četiri. Problem mi predstavlja učenje, ali i spavanje jer nas je puna soba”, kaže ova studentkinja i dodaje da džeparac troši na čepiće za uši da bi zaspala.

Nikola Bosnić, student iz Drvara, kaže da mu smeta gužva koja je prisutna u domu.

“Oni su obećali da će sanacije doma biti završena do kraja marta, a još nisu ni počeli radovi”, istakao je Nikola.

Student Darko Grmuša iz Mrkonjić Grada kaže da, pored neadekvatnih uslova smještaja, od marta moraju da ga ponovo plaćaju.

“Iako smo u januaru i februaru bili oslobođeni plaćanja, što je nekako i logično, sad opet moramo da plaćamo smještaj”, kaže Darko i dodaje da su im samo mazali oči obećanjima da će sanacija doma biti završena do marta.

Zoran Babić, direktor SC “Nikola Tesla”, rekao je za “Nezavisne” da obnova paviljona čeka otvaranje ponuda za izbor najpovoljnijeg izvođača radova.

On je dodao da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS raspisalo javni konkurs za izbor izvođača.

“Sada se čeka da resorno ministarstvo 14. marta otvori pristigle ponude, da se vidi ko bi od izvođača mogao raditi sanaciju”, kazao je Babić.

Prema njegovim riječima, iako su bile najave da bi rekonstrukcija trebalo da bude gotova u martu ove godine, to neće biti moguće.

“Republička direkcija za obnovu i izgradnju preuzela je na sebe taj zadatak da sačini tendersku dokumentaciju, te da realno procijeni činjeničko stanje i da sve dostavi u Ministarstvo, gdje su oni na osnovu toga pokrenuli odluku koja je donesena, odnosno da raspišu javni konkurs”, kazao je Babić.

Iz Ministarstva kratko su odgovorili da je procedura javne nabavke za izbor izvođača radova za sanaciju SC “Nikola Tesla”, paviljon jedan sa restoranom i paviljon dva u toku, te da je procijenjena vrijednost nabavke 2.700.000 maraka bez PDV-a.

Iz Ministarstva ne mogu precizirati kada bi se moglo očekivati da rekonstrukcija počne, ali ni to kada bi studenti mogli ponovo da se usele u drugi paviljon.

Cjenovnik

Što se tiče plaćanja smještaja, Zoran Babić, direktor SC “Nikola Tesla”, ističe da su studenti dužni da plaćaju smještaj po cijenama koje su ustanovljene 28. februara ove godine.

“Studenti trećeg paviljona plaćaju 20 KM, u paviljonu jedan cijene su 15 i 20 KM, dok je u paviljonu četiri 75 KM za dvokrevetnu, 65 za trokrevetnu i 50 za četvorokrevetnu”, rekao je Babić.

(Nezavisne)