Vijesti 19.08.2016.

Studenti sa invaliditetom ne mogu u nove sobe četvrtog paviljona Studentskog centra “Nikola Tesla”

ČITANJE: 2 minute

Među budućim stanarima četvrtog paviljona Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci neće biti studenata sa invaliditetom, jer nijedna soba nije za njih prilagođena.

Savremeno opremljena zgrada odavno plijeni pažnju i oduševljenje mladih, koji nestrpljivo očekuju da im otvori svoja vrata. Mnogi žele da konkurišu upravo za smještaj u tom paviljonu koji bi prije oktobra trebalo da bude useljiv.

Izgrađene su i pristupne rampe za studente sa invaliditetom, koji su se takođe veselili što će dobiti novi dom. Nažalost, njihovom oduševljenju brzo je došao kraj.

Sobe, ali ni kupatila u novom domu nisu prilagođene osobama koje se mogu kretati jedino uz pomoć invalidskih kolica.

-Razočarani smo što u novom četvrtom paviljonu nisu omogućeni uslovi za život studenata sa invaliditetom – poručuje student treće godine socijalnog rada na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Ognjen Ranisavić, koji je osoba sa invaliditetom.

Ranisavić ističe da je ovo ogroman propust i da jedan ovakav objekat mora posjedovati sobe za studente sa invaliditetom.

-Očekivali smo da će sve biti izgrađeno tako da se lica sa invaliditetom nesmetano po njemu mogu kretati i normalno živjeti. Nelogično je da su napravili novu zgradu, a da nisu obratili pažnju na te stvari – istakao je Ranisavić.

On poručuje nadležnima da im studenti sa invaliditetom stoje na raspolaganju ukoliko odluče da isprave ovaj propust.

-Niko od nas ne može bolje znati šta je potrebno licima sa invaliditetom. Fizičke barijere i neprilagođeni prostori su nam jedan od najvećih problema i spremni smo da se zajedno protiv njih borimo – dodao je Ranisavić.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga kaže da sobe za studente sa invaliditetom postoje u trećem paviljonu SC “Nikola Tesla”. Tu je, kako kaže, na raspolaganju 12 soba, odnosno 48 kreveta, koje su u potpunosti opremljene i prilagođene toj kategoriji studenata.

-Danas na Univerzitetu u Banjaluci studira ukupno 42 studenta sa invaliditetom, od kojih osmoro koristi navedene sobe. Ako u budućnosti budu rasle potrebe za smještajnim kapacitetima za tu kategoriju studenata, Univerzitet će učiniti sve potrebno u tom pravcu – istakao je Mataruga.

Dodao je i da je Univerzitet u Banjaluci 11. avgusta uputio Odjeljenju za prostorno uređenje grada Banjaluke zahtjev za dobijanje upotrebne dozvole za četvrti paviljon. U roku od 15 dana od datuma predaje zahtjeva trebalo bi da bude, kako kaže, formirana komisija za obavljanje tehničkog pregleda, poslije čega slijedi pregled objekta.

-Očekujemo da će taj posao biti uskoro završen, čime će biti stvoreni uslovi da četvrti paviljon prije početka nove akademske godine primi svoje prve stanare – dodao je Mataruga.

Troškovi

U izgradnju četvrtog paviljona Studentskog centra “Nikola Tesla” uloženo je 7,53 miliona maraka. U to nisu uračunati troškovi za nabavku namještaja, koji će koštati 1,1 milion maraka.

Četvrti paviljon ima:

– 140 soba i 280 kreveta

– kuhinje na svakom spratu

– studentsko pozorište

(Glas)