Vijesti 30.11.2018.

Studenti u Banjaluci se besplatno testirali na HIV

ČITANJE: 2 minute

Mladi u četvrtom paviljonu Studentskog centra “Nikola Tesla” imali su danas priliku da se edukuju o načinima prenosenja HIV-a, vršena su besplatna anonimna testiranja i podijeljeni su prezervativi i edukativni materijali, kao i crvene vrpce koje su simbol borbe protiv HIV/AIDS-a.

Ova obuka ali i testiranje koje trajalo od 11 do 14 časova, izvršeni su u saradnji sa  Komitetom za međunarodnu razmjenu studenata medicine RS (SaMSIC), Studentskim centrom “Nikola Tesla” i Klinikom za infektivne bolesti povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a.

Lucija Brdar, nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje i HIV ispred SaMSIC-a, rekla je da su zajedno sa Klinikom za infektivne bolest organizovali pokretnu laboratoriju za HIV test u četvrtom paviljonu SC “Nikola Tesla” u Banjaluci.

Brdareva je naglasila da su svi testovi koji su urađeni u studentskom centru dali negativan rezultat.

“Bitno je da se što više ljudi o ovom inforimše jer je bolje spriječiti nego liječiti, jer je ipak to neizlječiva bolest za koju postoji odgovarajuća retrovirusna terapija”, rekla je Brdareva.

Brdareva je naglasila da je važno testirati se, jer tako štitimo i druge.

“Bitno je da se o ovoj bolesti stalno govori, posebno među mlađom populacijom i jer su oni najrizičnija grupa”, zaključila je Brdareva.

Kako kaže ona, na osnovu dostavljenih prijava i analize podataka u Republici Srpskoj do sada je registrovano ukupno 122 oboljelih osoba od HIV/AIDS-a.

“Od ukupnog broja registrovanih, u 2018. godini prijavljeno je ukupno 10 novih slučajeva, od toga 7 HIV+ i 3 oboljela od AIDS-a.

Prema polnoj strukturi, osam oboljelih je muškog pola, a dva novooboljela su žene”, objasnila je Brdareva.

Dodala je da je od ukupnog broja novootkrivenih 8 su autohtoni, a 2 su importovani slučajevi, te da je od posljedica AIDS-a u RS do sada je umrlo 20 oboljelih osoba.

(Nezavisne)