Vijesti 28.08.2015.

Studenti u RS uskoro će moći da ocjenjuju profesore

ČITANJE: 3 minute

studenti

Aplikacijom za praćenje rada profesora i fakulteta, razvijenom u okviru studentske prakse u kompaniji “Lanako”, studenti javnih univerziteta u Republici Srpskoj uskoro će moći da putem anketa kontinuirano ocjenjuju kvalitet nastave, kao i rad predavača na visokoškolskim ustanovama.

Zahvaljujući aplikaciji, svaki student će, nakon jednostavne registracije moći da popuni ankete sa unaprijed definisanim pitanjima, dok će rezultati ocjenjivanja biti javni.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Borivoje Obradović rekao je na prezentaciji aplikacije da će se anketa sastojati iz tri grupe pitanja, koje će se odnositi na organizaciju fakulteta, redovnost profesora i kvalitet nastave.

– Studenti bi anketu trebalo da ispunjavaju tokom ili po završetku semestra, nakon što vide kako su predavači radili svoj posao. Oko sastavljanja određenih pitanja konsultovaćemo se za pojedinim profesorima za koje smatramo da su stručni- rekao je Obradović.

On očekuje da će studenti biti zainteresovani za anketiranje, a zahvalio je unverzitetima na ustupanju svojih baza podataka.

– Takođe, neće biti zloupotreba, jer će studenti moći da se prijave samo jednom i samo jednom da ispunjavaju anketu u toku semestra. Nakon toga imaćemo javne podatke, što će i nama olakšati posao kada budemo razgovarali sa dekanima, rektorima i ministrom da djeluju na loše profesora, ali i nagrađuju dobre- rekao je Obradović.

Načelnik Odjeljenja za studentski standard u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković smatra da će primjena aplikacije dati pozitivne rezultate i da će pokazati kojim oblastima visokog obrazovanja su studenti zadovoljni i gdje postoje teškoće.

Menadžer stručne prakse u kompaniji “Lanako” Dragana Vuković rekla je da su u okviru ovogodišnje devete stručne prakse, koju ova kompanija organizuje za studente završnih godina tehničkih fakulteta realizovani projekti poslovnog informacionog sistema i veb aplikacije za ocjenjivanje predavača i fakulteta za Uniju studenata, te poslovni informacioni sistem za Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima “Menerali”.

– Kompanija “Lanako” trudi se iz godine u godinu da ovakvim projektima pomogne neprofitne organizacije, jer ćemo na taj način da poboljšamo studentski standard i život članova udruženja u okviru Saveza “Menerali”-  rekla je Vukovićeva.

Ona je dodala da su poslovni informacioni sistemi već u funkciji, dok se za aplikaciju ocjenjivanja profesora radi na unosu podataka svih profesora, fakulteta i studenata.

Vođa tima za izradu aplikacije za ocjenjivanje profesora Dušan Stojaković rekao je da se studentima na ovaj način pruža mogućnost onlajn anketiranja i da ne može doći do zloupotreba i manipulisanja podacima.

– Pitanja će formulisati članovi Unije studenata, dok će se odgovori zasnivati na ocjenjivanju od jedan do pet, tako da ćemo uz pomoć jednostavnog algoritma dobiti prosječnu ocjenu- rekao je Stojaković.

On smatra da će aplikacija zaživjeti čim se popuni baza podataka.

Sekretar Saveza “Menerali” Gospova Rađen Radić rekla je da je kompanija “Lanako” prepoznala potrebe populacije koju savez zastupa, što je za njih podsticaj da još kvalitetnije rade.

– Sama baza podataka koju su izradili je i preduslov za kvalitetno istraživanje i izradu naših strateških planova- rekla je Rađen Radić.

(Agencije)