Vijesti 19.10.2022.

Studentica iz Banjaluke dobila na sudu Fakultet političkih nauka UNIBL

ČITANJE: 4 minute

Studentica Tamara Gaćanović je krajem 2020. godine upisala master studije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, a prijemni je imala u terminu kada je bila u izolaciji, te je zbog nemogućnosti da radi prijemni ispit izgubIla mogućnost da se finansira putem budžeta. Zbog svega navedenog, studentica je odlučila da tuži FPN, nakon čega je sud presudio u njenu korist.

Čitava saga je nastala bespotrebno i greškom rukovodstva Fakulteta političkih nauka, Univerziteta u Banjoj Luci, tvrdi studentica Tamara Gaćanović, koja ja na ovom fakultetu, na odsjeku za socijalni rad završila osnovne studije 2019. godine, piše portal Micro Mreža.

– Ja sam osnovne studije upisala 2014. godine na studijskom programu socijalni rad. Tu stekoh mnogo znanja, vještina, poznanstava i prijateljstava, a u konačnici 2019. godine stekoh i zvanje diplomu socijalnog radnika. Već naredne godine odlučila sam da upišem drugi ciklus na istom fakultetu. Međutim, tu naiđoh na poteškoće. Prijemni ispit je bio zakazan, 04.11. 2020 u doba COVID-19 pandemije. U međuvremenu sam bila pozitivna, te mi naložiše izolaciju u trajanju od 11 dana. Tih 11 dana zahvatalo je i datum polaganja prijemnog. Obavijestih fakultet o svojoj situaciji telefonskim putem. Nisu znali kako da postupe u mom slučaju ali na kraju su mi rekli da će za studente koji su u istoj situaciji kao ja biti obezbijeđen naknadni rok. Pitala sam ih da li to znači da će se čekati naši rezultati, a potom biti napravljena konačna rang lista. Odgovor je bio da hoće – kazala je ona u izjavi za Micro Mrežu.

Gaćanovićeva je tvrdila da se u ovom dijelu sve zakomplikovalo. Po izlasku iz izolacije nju je dočekala već objavljena konačna rang lista. Ponovo je pozvala fakultet i tada joj je telefonskim putem rečeno da je termin za polaganje prijemnog ispita 13.11.2020. u 12 h ali da neće moći imati status redovnog, već vanrednog studenta.

– Zahvalila sam se za informaciju o terminu i odgovorila da će o mom statusu odlučivati broj bodova koje osvojim na testu. Kada su rezultati stigli, prema broju bodova trebalo je da budem rangirana u prvih pet studenata koji imaju status redovnih studenata finansiranih sa budžeta. Odlučih da se molbom obratim dekanu Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, gospođi Ranki Perić Romić. Odgovor je bio negativan po mene. Zatim zatražih sastanak ali dekan nije imala vremena za sastanak pa me pozva telefonom. Razgovor je trajao kratko, jer dekan mi nije dopustila da govorim već je vodila drzak monolog. Rekoh joj da takav način komunikacije za mene nije prihvatljiv i da ćemo komunicirati drugim načinima. Zatim sa svom dokumentacijom odlazim u Republičku upravu za inspekcijske poslove (Prosvjetna inspekcija) i prijavljujem ovu nepravilnost. Prijavljujem da me moj voljeni fakultet diskriminisao na osnovu bolesti – ističe Gaćanovićeva.

Po izlasku na teren Prosvjetna inspekcija utvrdila je neregularnosti i naložila Fakultetu političkih nauka da ih ukloni. Kada je dobila obavještenje o svemu, ponovo je pozvala Fakultet te joj je tada sekretar fakulteta rekao da je na odluku Prosvjetne inspekcije uložena žalba nadležnom ministarstvu od strane Fakulteta. Rješenje ministarstva, išlo je u korist fakulteta, te Tamari nije ništa drugo preostalo nego da pokrene upravni spor. Spor je, kako to biva, trajao dovoljno dugo da nije mogla kao redovan student da upiše drugi ciklus studija te, a ni sljedeće akademske godine. Tek u februaru ove godine spor je okončan, a rezultat istoga je da Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci mora ovoj studentici obezbijediti besplatno školovanje i priznati status redovnog studenta na drugom ciklusu studija u akademskoj 2022/2023. godini.

Portal Micro Mreža poslala je upit rukovodstvu Fakulteta političkih nauka UNIBL, iz kojeg su im rekli da će odgovor dobiti kada postupimo u skladu sa članom 11. Zakona o slobodi pristupa informacijama.

“Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci će postupiti na osnovu uredno dostavljenog zahtjeva za pristup informacijama, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama (“Sl. glasnik Republike Srpske”, br. 20/2001). U svrhu postupanja po vašem zahtjevu, potrebno je da isti uredite i dostavite u skladu sa članom 11. ranije pomenutog Zakona. Nakon zaprimanja urednog zahtjeva, odgovor će biti dostavljen u zakonskom roku”, stoji u odgovoru FPN-a.

Ono što ostaje kao pitanje za Tamaru i njenog advokata jeste činjenica da Fakultet političkih nauka nije imao potrebu da ovako postupi i da im nije jasno zbog čega je napravljena ovakva greška ili kako oni tvrde, diskriminacija, zbog kojeg će Fakultet morati da plati troškove postupka sudu i stranci. Na kraju je Tamara izgubila dvije godine ali, kako kaže, nije joj žao, jer je stvari istjerala na čistac, zaključuje se u tekstu.

(A. S.)