Vijesti 22.10.2016.

Studentima preskupo da plaćaju 20 KM mjesečno za smještaj

ČITANJE: 2 minute

Zbog poskupljenja smeštaja u prvom i drugom paviljonu Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banjaluci na 20 KM (oko 10 evra), studenti su od nadležnih zatražili da ponište ovu odluku Upravnog odbora, kao i smjene članova koji su izglasali novi cjenovnik.

Predstavnici studenata zahtjev su poslali Vladi RS i Ministarstvu prosvjete RS, a od članova UO iz reda profesora očekuju i da sami podnesu ostavke. Uslovi smještaja u starom Domu su katastrofalni, kažu studenti, i nema opravdanja za povećanje cijena sa 10 na 20 KM.

– Stvar je principa; obećali su da nema poskupljenja dok paviljoni ne budu renovirani, i sada su pogazili riječ. Pozivamo članove Odbora da 15 dana stanuju u studentskim sobama i vide gdje živimo, jer se sami nikada nisu sjetili da dođu – kaže predsjednik Skupštine studenata Ljubinko Karlica.

Student geodezije Mitar Knežević dvije godine stanuje u Domu, a najveći problem, priča, je loše grijanje i nestanci tople vode.

Predsjednica UO Studentskog centra Jasminka Buzaković poručuje da za 20 maraka mjesečno „ne možete spavati ni u automobilu na parkingu“. Svjesna je da sobe nisu sanirane, ali ističe da ne mogu izglasati odluke koje Centar vode u minus.

– Deset KM ne može da pokrije ni 30 odsto mjesečne potrošnje komunalija, a čak i da se negdje dobije besplatan smještaj, podstanar je dužan da plaća režije na mjesečnom nivou. Naši studenti, budući akademski građani trebali bi da imaju svijest o društveno-odgovornom ponašanju i svijest o tome da ono što je potrošeno treba biti plaćeno, pri tome imajući u vidu da oni faktički imaju besplatan smještaj. Napuštanje sastanka Upravnog odbora od strane studenata podsjeća na beskompromisno ultimativno djelovanje, takođe neprimjereno budućim akademskim građanima – smatra Ranka Perić Romić, član UO JU Studentski centar “Nikola Tesla”.

Za “EuroBlic” dodaje da nije tačna izjava predstavnika studenata kako Upravni odbor ne uvažava njihovo mišljenje.

– Upravo tog dana kada je usvojena odluka o poskupljenju, donijeta je i odluka, na njihov zahtjev, o prolongiranju konkursne procedure smještaja studenata zbog socijalnog roka zakazanog na Medicinskom fakultetu početkom novembra. Nadamo se da studenti znaju da smjena članova Upravnog odbora ne znači da će doći drugi članovi koji će udovoljavati isključivo zahtjevima studenata ne štiteći interese ustanove koja dobrim radom i poslovanjem direktno poboljšava standard studenata i samog procesa studiranja – zaključila je ona.

(EuroBlic)