Vijesti 05.06.2017.

Studentima sa invaliditetom univerzitet pun barijera

ČITANJE: 2 minute

U svoje učionice, rado bi banjalučki studenti sa invaliditetom. U mnoge visokoškolske ustanove, ipak, ne mogu dalje od vrata.

“Ako ne možemo da priđemo fakultetu, ne možemo ni da učimo”, tako priča student sa cerebralnom paralizom na Univerzitetu u Banjaluci.

Filološki fakultet ima lift i vanjski prilaz, pa mu je, kaže, na ruku išlo da tu upiše i drugi ciklus studija.

“Imali smo sreće, pa je iz stare zgrade starog Filozofskog fakulteta, gdje je sada Akademija nauka RS, prebačen u Kampus i odvojen od Filozofskog fakulteta, pa je samim tim i napravljena nova zgrada, koja je potpuno arhitektonski prilagođena. Međutim, na drugim organizacionim jedinicama nije u potpunosti arhitektonski prilagođeno, tako da znam pojedine slučajeve osoba sa invaliditetom koji se veoma muče”, kaže Slobodan Marković, student Filološkog fakulteta.

Od 16 fakulteta, vanjski prilaz imaju samo četiri, i to novoizgrađena. Filozofski fakultet jedan je od najstarijih, pa osobe u kolicima jedva mogu da mu priđu. Jedna od njih je i Jovana Džever.

“S obzirom na potpunu neprilagođenost, jako teško, skoro da je i nezamislivo da neko ko ne može samostalno da se kreće, da uopšte dođe. Evo, vidite, može prići fakultetu, ali ne može ući unutra zbog stepenica”, kaže Jovana Džever, master psihologije.

Kao psiholog, ona kaže da je najteže što tako osobe sa invaliditetom uvijek zavise od nečije pomoći. Sve bi se, tvrdi, moglo riješiti ako bi se napravila rampa i ugradio lift.

“Ono što je suština i čemu mi težimo jeste ta sloboda u kretanju, jer meni ne treba da me neko podigne ili pomogne mi da se popnem, već da mi se omogući da mogu sama da priđem”, dodaje Jovana Džever.

Studenti bez poteškoća uočili su barijere kao jedan od problema Univerziteta. Nije im problem da pomognu kolegama, ali krajnje je vrijeme, kažu, da se to riješi.

“Ne može nikako. To je baš arhitektonska barijera i trebalo bi da se poradi na tom da im se omogući pristup. Jednostavno, nedovoljno je takvih fakulteta kod nas. Dugo je vremena prošlo od samog rata i mislim da bi se to moglo kud i kamo popraviti”, smatra Aleksandar Ilić, student.

“Definitivno da su trebali da postave rampu, ali to odlikuje, očitava odnos fakulteta prema studentima – ko može da studira, a ko ne može da studira”, kaže Nikola Srdić, student.

ministarstvo prosvjete i kulture

Arhitekte kažu da se prilaz može napravidi za 2 000 maraka. Iz Ministarstva prosvjete pisano odgovaraju da nude stipendije studentima sa invaliditetom. Za nove zgrade su vodili računa da budu prilagođene. O prilagođavanju starih i dalje ni riječi.

(ATV)