Biznis 12.10.2016.

Studentima stipendije i praksa u Njemačkoj

ČITANJE: 1 minuta

Studenti iz Republike Srpske i ove godine mogu da se prijave za neku od stipendija koju nude njemačka savezna Vlada i brojne njemačke kompanije u vidu stručne prakse.

Koordinator programa “Stipendije njemačke privrede” za zemlje zapadnog Balkana Saša Marković rekao je da je rok za podnošenje prijava 11. novembar, a da je osim znanja engleskog jezika, motivacija, ključni uslov za dobijanje stipendije u okviru koje su plaćeni svi troškovi studenta, uključujući i kurs njemačkog jezika.

“To je odlična mogućnost da mladi steknu prvo radno iskustvo i da to bude u nekoj od uspješnih njemačkih kompanija”, kaže Marković i ističe da je cilj projekta da stipendisti stečeno znanje iskoriste u zemlji iz koje dolaze.

On je dodao njemačke kompanije najčešće traže studente ekonomije, elektrotehnike i drugih tehničkih nauka, građevine, poljoprivrede, novinarstva, germanistike, te prava.

Jedan od bivših stipendista programa “Stipendije njemačke privrede” Ljiljana Pavlović rekla je da je zahvaljujući stipendiji prvo radno iskustvo u oblasti arhitekture stekla u Njemačkoj, a to je, prema njenim riječima, bilo presudno i za kasnije zaposlenje u Banjaluci.

“Prijavila sam se bez velikih očekivanja, a presudilo je moje motivaciono pismo i želja da nešto naučim”, navela je Pavlovićeva, koja preporučuje mladima da konkurišu za stipendiju i praksu u Njemačkoj.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Zoran Grahovac pozdravio je održavanje današnje prezentacije “Stipendija njemačke privrede”, ističući da je sve više sličnih stipendija.

On je naglasio da svi ti programi omogućavaju studentima da po povratku u Srpsku koriste stečeno znanje i primjenjuju dobre prakse iz inostranstva.

(Glas Srpske)