Vijesti 08.12.2015.

Studentska kancelarija pokrenula akciju “Ja sam Goraždevac”

ČITANJE: 1 minuta
Studentska kancelarija
Studentska kancelarija u Kosovskoj Mitrovici danas je putem socijalnih mreža pokrenula akciju pod nazivom “Ja sam Goraždevac”, povodom oružanih i vandalskih napada na srpsku zajednicu i znamenja u tom mjestu.

U saopštenju Studentske kancelarije se navodi da to nije prvi takav slučaj i da se nešto slično dogodilo i u julu ove godine, ali nije bilo nikakve osude niti reakcije zbog toga van granica Srbije.

-Mi se pitamo zašto mora neko da pogine da bi svet pokazao empatiju i solidarnost? Poštujemo li i žive ili samo čekamo stradanje da bi bili deo nečega što sutra zaboravljamo?- naveli su studenti.

Studenska Kancelarija u Kosovskoj Mitrovici koja je prethodno pokrenula akciju “Ne Kosovo u Unesko” ocijenila je da je neophodno preduhitriti žrtve, osuditi napade i biti solidaran sa onima koji i dalje žive u svojim kućama u Goraždevcu.

-Zaustavimo neke nove pucnje i neko novo paljenje i rušenje istih spomenika. Čuvajmo jedni druge i mislimo o fenomenu Uneska danas, a ne sutra kad bude kasno. Neka svet vidi, neka čuje i neka se solidariše ako sme i ako nije licemeran- ocijenili su studenti.

U saopštenju je navedeno da je akciju podržao veliki broj ljudi, kao i Ambasada Rusije u Beogradu objavljivanjem fotografija i propratnog teksta.

U noći između nedjelje i ponedjeljka u Goraždevcu je rafalnom paljbom pucano na nekoliko srpskih kuća, zapaljen je jedan automobil, oskrnavljen spomenik žrtvama NATO bombardovanja i srpskim dječacima ubijenim 2003. godine na rijeci Bistrici.

(Agencije)