Magazin 08.12.2018.

STUDENTSKA RAZMJENA Mladi Japanac na banjalučkom Univerzitetu

ČITANJE: 1 minuta

Prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjaluci, Biljana Antunović razgovarala je sa Hironorijem Sugijamom (24), doktorantom Šinšu univerziteta iz Nagana (Japana), koji na tri mjeseca boravi u Banjaluci.

Sugijama je student prve godine doktorskih studija, a dane provodi u laboratorijama banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta.

On sa profesorima i studentima istražuje karbonska vlakna, koja su tema njegovog doktorskog rada.

Kako je ranije ispričao medijima, primjetio je da naši studenti istražuju odlične stvari iako nemaju mnogo savremenih uređaja kao u njegovoj zemlji.

Na sastanku u prostorijama Rektorata bilo je riječi o saradnji dvije visokoškolske ustanove, proistekle iz Memoranduma o razumijevanju, potpisanom 2015. godine.

Od kada je potpisan ovaj Memorandum, tri studenta banjalučkog Univerziteta boravila su na Šinšu univerzitetu.

Pored studenata, u Japanu su na osnovu ovog Memoranduma, boravila i dva nastavnika UNIBL. Ostavarena je i studentska razmjena, a putem koje je upravo Hironori Sugijama stigao u Banjaluku.

Кao kruna saradnje ova dva univerziteta prošle godine je dobijena i UNESКO nagrada za zelenu hemiju i ostvaren je još jedan važan projekat.

Sastanku je prisustvovala i Suzana Gotovac-Altagić, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu, mentor za vrijeme perioda razmjene.

(Srpskainfo)