STUDENTSKE MUKE: Kirija za sobu i do 300 maraka

Roditelje sadašnjih i budućih studenata koji ne dobiju smještaj u studenskim domovima i naredne akademske godine očekuje veliki trošak za stanovanje, o čemu svjedoči podatak da stanodavci po sobi traže i do 300 maraka.

Upravo toliku cifru zahtijeva vlasnik stana u Sarajevu, koji tvrdi da je u pitanju izvanredno uređena soba, s tim što ćete, podrazumijeva se, hodnik i toalet s nekim dijeliti.

Drugi sarajevski stanodavac nudi sobu za nešto nižu cifru, odnosno 250 maraka, ali ima i posebne, pedagoške uslove.

“Soba se izdaje isključivo studentici koja se planira ozbiljno posvetiti fakultetu. U pitanju je komforna i čista soba s balkonom. Stan je tri minuta od trolejbuske stanice. Lokacija je u blizini kampusa, a u cijenu su uračunati voda, struja, Wi-Fi, grijanje, s tim što je zajednička upotreba kuhinje i kupatila”, navodi ovaj oglašivač.

Velika su očekivanja stanodavaca i u Banjaluci, gdje su, istina, cijene nešto niže, ali svakako poprilično masne za većinu roditelja.

“Izdajem namještenu dvokrevetnu sobu na Starčevici u prizemlju kuće za jednog ili dva studenta. Stan od oko 70 kvadrata ima dvije spavaće sobe, hodnik, kuhinju, kupatilo, balkon. Cijena sobe je 280 maraka s režijama”, navodi vlasnik stana u Banjaluci.

Ruku na srce, ima i onih čiji su apetiti skromniji, pa tako vlasnik stana u banjalučkom naselju Nova varoš za svoju sobu traži 180 maraka, s tim što to nije konačan trošak, pošto ste dužni da plaćate struju i vodu. Međutim, ostale prostorije moraćete da dijelite s više docimera, pošto je riječ o stanu sa tri sobe.

Naravno, u oba grada možete pronaći i jeftiniji smještaj, tako da su sobe dostupne po cijeni već od 150 maraka, ali većina njih, vidljivo je na fotografijama u oglasima, djeluju kao da je namještaj kupljen prije nekoliko decenija, a stanarinu će vam, svakako, dodatno povećati režijski troškovi.

Studentski lideri složni su u ocjeni da je smještaj u privatnoj režiji preskup.

“Studentu u Sarajevu, kao i njegovim roditeljima, zaista nije lako, posebno ako dolaze iz manjih sredina, gdje su plate niže, i ako se uzme u obzir da u porodici radi jedan roditelj”, rekao je za “Nezavisne” Hamza Vahid El-Din, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

Dobro rješenje za studente koji dolaze izvan Sarajeva, ističe, jesu studentski domovi, u kojima stanarine iznose od 160 do 180 maraka, u šta su uključeni ručak i večera, kao i svi režijski troškovi, izuzev interneta.

“Svakako, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu će u budućnosti insistirati na tome da se formira fond za socijalno ugrožene studente, kako bismo im olakšali studentski život, uključujući i plaćanje stanarine”, obećava lider tog parlamenta.

Stefan Filip Kremenović, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci, smatra da su cijene stanovanja u ovom gradu generalno visoke, a pogotovo za studente.

“Studenti imaju opcije apliciranja za dom, gdje su cijene smještaja izuzetno pristupačne. Za one koji ne ispune uslove i nađu se ispod crte, ostaje opcija privatnog smještaja. Udruživanjem više studenata pri iznajmljivanju smještaja mogu se smanjiti ukupni troškovi stanovanja. Uzimajući u obzir da je prosječna cijena iznajmljivanja stanova 250 KM i da je to skoro trećina prosječne plate u RS, jasno nam je da je to preveliki iznos za roditelje”, argumentuje Kremenović.

(Nezavisne)

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba

“BIO JE SMAK SVETA”: Matija Bećković govorio poeziju u NUB RS

U Banjaluci je održano veče akademika Matije Bećkovića o temi “Bio je smak sveta”, što je i naziv njegove knjige novih i izabranih pjesama. Bećković je uoči ove večeri citirao za Srnu dio naslovne pjesme: “Bio je smak sveta, a mi smo od smaka mislili da je provala oblaka, od sudnjeg dana da je nepogoda,

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog