Vijesti 24.03.2017.

Studentski centar u Banjaluci grca u dugovima

ČITANJE: 3 minute

Banjalučki studentski dom osim za grijanje i struju, duguje i veliki iznos preduzeću koji dostavlja hranu u menzu,  zbog čega je upitna bila i ishrana studenata. Poslije muka sa prokišnjavanjem, hladim radijatorima i nestankom tople vode, banjalučke studente stigao je novi problem – uskoro bi mogli ostati i gladni.

Budući akademci svaki dan idu u menzu, a ni ne znaju da im je to možda posljednji obrok tamo, jer je, kako nezvanično saznajemo, Centar preduzeću „Novo-Teks“, koji je najveći dobavljač u menzi, dužan više od milion maraka.

– Postoji veliki dug, ali ne mogu reći koliki tačno, jer je to poslovna tajna. Istina je da smo obustavili dostavu, ali ne skroz, samo djelimično. Moramo ih nekako pritisnuti da izmire taj dug – potvrdio je direktor ovog preduzeća, Novo Milaković, ne precizirajući šta tačno misli pod tim „djelimično“.

Većina studenta koji su jutros doručkovali u menzi, kažu da nisu čuli za ove dugove, ali i da nisu iznenađeni, jer znaju da ovaj dom ima mnogo problema.

– Čuo sam da ima nekih problema, ali nisam znao da je dotle došlo. Još samo da nam hranu ukinu, pa da živimo ovde kao logoraši. Strašno šta nam rade, još samo treba da budemo i gladni, ostalo smo sve prošli. Pa ovdje je stvarno lakše biti zatvorenik nego student u domu – rekao student je Saša V.

Pored onih koji o ovome ništa ne znaju, tu su i oni koji znaju, ali neće da se mješaju, jer su, kažu, iz druge političke partije za razliku od onih koji „drže“ dom.

– Sve u domu je politizovano, ovo je još jedan milionski dug, a sve ide preko leđa studenata. Strašno je šta se tamo radi i u kakvim uslovima živimo. Neću ništa da komentarišem, jer neću da budem dio toga – rekao je jedan od studenta, koji, kao većina, neće da kažu ime i prezime.

Dok se studenti kriju iza inicijala ili ćute, iz doma priznaju da imaju problema, ali uvjeravaju da je za sada sve u redu.

– Bilo je problema zbog duga, imali smo sastanak i uplatili dio novca. Studenti su danas normalno ručali u menzi, za sada nema nikave obustave hrane – kaže Jasminka Buzaković, predsjednica Upravnog odbora studentskog centa „Nikola Tesla“ dodajući da je do duga došlo zbog problema na relaciji Centar- ministrstvo.

Direktor doma, Zoran Babić, nije odgovarao na naše pozive, kao ni predsjednik studentskog parlamenta Ljubiša Karlica.

Pokušali smo doći i do ostalih članova studentskih organizacija, ali oni su bili podijeljeni na one koji ne žele da komentarišu i one koji nisu upućeni.

Sudeći po svemu, studenti su za dlaku izbjegli glad, ali ostaje pitanje kako će se ostatak duga izmiriti i da li je dobavljača „smirio“ uplaćeni iznos, niko od sagovornika nije htio da precizira.

Dugovi za grijanje i struju

Studentski Centar „Nikola Tesla“ među najvećim dužnicima je i kada je u pitanju grijanje, pa „Toplani“ duguje 2,5 miliona maraka.

U top deset dužnika je i na spisku „Elektrokrajine“ kojoj za električnu energiju duguje 840.000 KM.

Poskupila hrana

U aprilu prošle godine hrana u banjalučkim menzama poskupila je više od tri puta za studente koji ne žive u domovima.

Doručak je sa 60 feninga poskupio na 2,60 KM, a slično je i sa ostalim obrocima. Zoran Babić, direktor studentskog centra “Nikola Tesla”, ranije je za medije rekao da je za novi cjenovnik zaslužna Vlada RS, jer ona odlučuje koliko će biti novca.

(EuroBlic)