Vijesti 23.10.2022.

Studentski dom u Istočnom Sarajevu imaće 220 kreveta

ČITANJE: 1 minuta

Izgradnja novog studentskog doma u Istočnom Novom Sarajevu, za koji je obezbijeđeno 7.500.000 KM iz budžeta Republike Srpske, ide planiranom dinamikom, izjavila je Srni direktor Studentskog centra Aleksandra Bjelica.
Ona je rekla da je kapacitet doma 220 kreveta i da se nada bi prvi studenti mogli da se usele početkom naredne akademske godine.

Bjelica je navela da su period izgradnje produžili nepredviđeni radova, kojima se moralo pristupiti da ne bi bila narušena statika, čvrstoća i bezbjednost zgrade.

“U dogovoru sa nadzorom, a to je Republička direkcija za obnovu i izgradnju i zajedno sa izvođačem radova procijenili smo da se treba pristupiti tim nepredviđenim radovima, što je produžilo period izgradnje”, pojasnila je Bjelica. Ona je dodala da se trenutno izvode vanjski i unutrašnji radovi na zgradi.

Prema njenim riječima, plan je da se radovi neće prekidati u narednom periodu, jer će se raditi u zatvorenom prostoru. Bjelica je rekla da će se, nakon izgradnje novog doma, iseliti iz prostorija koje koriste na Elektrotehničkom fakultetu, ali da će studentima ostati na raspolaganju i stari dom, čiji je kapacitet 350 kreveta.

“Iskreno se nadamo da ćemo sa izgradnjom novog doma i boljim uslovima imati i povećan broj studenata zainteresovanih za smještaj”, dodala je Bjelica.

Ona je podsjetila na odluku Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske prema kojoj će smještaj u studentskim domovima biti besplatan za sve studente koji ostvare pravo na studentski dom u Srpskoj. Bjelica je dodala da će studenti samo plaćati menzu i to tri KM po danu, za tri obroka.

(Srna/Z.M)