Svijet 21.05.2021.

Stupilo na snagu primirje Izraela i Hamasa

ČITANJE: 1 minuta

Prekid vatre između Izraela i grupe Hamas stupio je na snagu rano jutros, čime je okončano 11 dana bombardovanja u kojem je poginulo više od 240 ljudi, uglavnom u Gazi.

Palestinci su izašli na ulice Gaze ubrzo nakon početka primirja, a jedan zvaničnik Hamasa upozorio je da su njegove ruke “na obaraču”, prenio je BBC.

Prekid vatre stupio je na snagu u 2 sata iza ponoći po lokalnom vremenu. I Izrael i Hamas su proglasili pobjedu u ovom sukobu.

Reuters prenosi da su se u zoru automobili sa palestinskim zastavama oglašavali sirenama u naselju Šeik Džarah u Istočnom Jerusalimu.

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da je prekid vatre donio “istinsku priliku” za napredak.

Egipat je saopštio da će poslati dvije delegacije da nadgledaju provođenje prekida vatre.

Juče je Izrael izvršio više od 100 vazdušnih udara na Hamasovu infrastrukturu na sjeveru Gaze, a ta grupa uzvratila je raketnom vatrom.

U Gazi su poginule 232 osobe, uključujući više od 100 žena i djece, navodi se u podacima lokalnog Ministarstva zdravlja, koje je pod kontrolom Hamasa. Izrael je saopštio da je najmanje 150 militanata među poginulima u Gazi. Hamas ne objavljuje podatke o svojim žrtvama.

U Izraelu je poginulo 12 ljudi, uključujući dvoje djece, saopštila je medicinska služba. Izrael navodi da je ispaljeno oko 4.000 raketa na teritoriju ove zemlje.

(E.M)