Politika 21.05.2022.

Stvari su jasne: BiH nije uvela sankcije Rusiji

ČITANJE: 1 minuta

Stvari su formalno pravno veoma jasne – BiH nije ni razmatrala, a sami tim nije ni uvela sankcije Rusiji.

Svaka druga tvrdnja je politička i ima neku svoju svrhu bez obzira ko je iznosio.
Da bi stvari bile potpuno jasne hajdemo korak po korak probati objasniti šta se ustvari dešava.

Sankcije su dio unutrašnjeg pravnog sistema jedne države i obično uključuju zabranu poslovanja sa subjektima iz sankcionisane drzave, kao i zabranu ulaska njenim državljanima i zamrzavanje njihove imovine.

Nikakav akt o zavođenju sankcija protiv Rusije nije donesen u pravnom sistemu BiH. Pravnim i fizičkim licima u BiH nije zabranjeno poslovanje sa subjektima u Rusiji. Nikakvim ruskim državljanima nije zabranjen ulazak u BiH. Ruska imovina u BiH se ne zamrzava.

Nedavno je otvoren i ruski trgovacki lanac u Istocnom Sarajevu, a plan je da se otvori u Doboju i u još nekim gradovima Republike Srpske.

Jednom rječju – BiH nije uvela sankcije protiv Rusije, niti se pridružila sankcijama koje je protiv Rusije uvodila Evropska unija.

Tvrdnje pojedinih političara da je BiH uvela sankcije Rusiji zasnovane su na pridruživanju političkim izjavama Evropske unije kojima se promovišu pomenute sankcije. Ministrica inostranih poslova BiH Bisera Turkovic neovlašteno je, znači da je prekoračila svoja ovlaštenja, naložila to pridruživanje i zbog toga je već pozvana na krivičnu odgovornost.

Neovlašteno djelovanje Turkovićeve na političko pridruživanje ipak nije moglo dovesti do ugrađivanja sankcija protiv Rusije u pravni sistem BiH.

Znači, pridruživanje političkim izjavama Evropske unije nije uvođenje sankcija, već upravo to – politika. Kao što je i politika sa druge strane da se to vrti u javnosti.

(N.Sp.)

Oznake: BiH, kolumne, Rusija, sankcije