Biznis 02.05.2018.

SUBVENCIJE POLJOPRIVREDNICIMA Za poboljšanje kvaliteta zemljišta 270.000 KM

ČITANJE: 1 minuta

Za subvencije poljoprivrednicima za poboljšanje kvaliteta zemljišta obezbijeđeno je 270.000 KM, a sredstva će biti podijeljena putem javnog poziva koje će u narednom periodu raspisati Centar za razvoj poljoprivrede i sela.

Sredstva za subvencije su prikupljena na osnovu naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe, a program korištenja tih sredstava donesen je posljednjoj sjednici Skupštine Grada održanoj prošle sedmice.

Kako je predviđeno programom, sredstva će biti dodijeljena registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja su upisana u APIF-u kao komercijalno ili nekomercijalno poljoprivredno gazdinstvo, za namjene utvrđene Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

Slijedi donošenje Pravilnika o raspodjeli sredstava kojim će se prezicno utvrditi sva pitanja relevantna za pravilnu raspodjelu ovih sredstava.

Inače, i u prošloj godini izdvojena su značajna sredstva za sufinansiranje projekata čijom realizacijom se stvaraju uslovi za osposobljavanje neplodnog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju.

Prema podacima Centra za razvoj poljoprivrede i sela, sa ukupno 327.214 KM u 2017. godini podržano je 97 kandidata, od kojih je 45 dobilo subvencije za osposobljavanje i uređenje degradiranog zemljišta, 44 kandidata za popravku i poboljšanje plodnosti zemljišta i osam kandidata za melioraciju zemljišta slabijeg kvaliteta.

Podsticaji za razvoj poljoprivredne proizvodnje

Podsjećamo da je do 23. maja otvoren javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava (sufinansiranje) i premija za razvoj poljoprivredne proizvodnje za 2018. godinu. Podsticajna sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje po ovom pozivu, dodjeljivaće se za sufinansiranje voćarske i proizvodnje u zaštićenim prostorima, izgradnje hladnjača i sušara i objekata za uzgoj stoke, nabavku opreme i poljoprivredne mehanizacije,  i dr.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u kancelariji Službe za planiranje i razvoj Centra za razvoj poljoprivrede i sela ili na brojeve telefona: 051/433-639 i 433-622.

Kompletan javni poziv i Pravilnik pogledajte ovdje.