Vijesti 14.03.2018.

Subvencije za zapošljavanje od iduće sedmice

ČITANJE: 2 minute

Sljedeće sedmice biće realizovan projekat Vlade Srpske za zapošljavanje 16 hiljada radnika, koji ovaj put obuhvata samo privatni sektor. Vlada plaća poreze i doprinose za sve novozaposlene u prvoj godini rada. Šansu za posao dobiće mladi, žene i stariji od 40 godina, a radiće najmanje tri godine.

“Zavod je konkretno pripremio naša sredstva u visini od 14 miliona KM za ovu godinu, planiramo da zaposlimo 4900 lica u 2018”, rekao je direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić.

Osim navedenih sredstva Zavoda, Vlada se, za cijeli četvorogodišnji projekat, zadužila 42 miliona maraka kod Svjetske banke.

“Sredstva Svjetske banke će biti operativna da ih možemo u 2019. godini povlačiti i davati poslodavcima koji su zaposlili nove radnike”, rekao je ministar rada i boračko- invalidske zaštite Milenko Savanović.

Sredstvima od Svjetske banke biće refundirani doprinosi za 2018, a već sad su spremna sredstva za nadoknadu poslodavcima, koji su nove radnike zaposlili 2017. godine. Sada je idealna prilika da se povećaju plate u realnom sektoru, na sve to odgovaraju sindikalci.

“Projekat sam po sebi jeste kreditno zaduženje, to ćemo svi mi vraćati, ali će koristi imati upravo oni koji imaju privatni biznis i time vlasititi kapital i biće potpomognuti direktnim novčanim sredstvima, zato mora doći do povećanja plata jer sve drugo bi bilo krajnje nekoretno prema radnicima”, rekla je predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Uslov prema kome poslodavac treba da zadrži radnika još minimum dvije godine dovoljno je korektan prema radnicima, odgovaraju poslodavci. Kažu da će, za razliku od prethodnih projekata, u novom, svi biti na dobitku, ali i da nema mjesta za zloupotrebu.

“U prošlom sistemu ste vi morali konkurisati da bi dobili taj podsticaj tako da je tu možda bilo nekih neravnopravnosti između privrednih subjekata, mislim da je ovaj koncept dugoročno održiv zato što postoje izvori prihoda, a postoji dovoljno dokaza da niste zloupotrebili koncept”, rekao je Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

“To će najviše da kontroliše Zavod za zapošljavanje, a ima i jedna jedinica formirana pri ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite koja će pratiti implementaciju tog projekta, naravno i ministarstvo, ali i mi u Narodnoj skupštini ćemo dobivati izveštaje o implementaciji toga projekta i obaveštavati narodne poslanike, a time i javnost”, rekao je član UO za implementaciju projekta ispred Narodne skupštine RS Radovan Vidaković.

Predviđene su i potvrde Poreske uprave koje takođe treba da spriječe zloupotrebe. Jedan od uslova za refundiranje poreza i doprinosa novozaposlenom radniku je novo radno mjesto i minimum godinu dana na evidenciiji Zavoda za zapošljavanje.

(ATV)