Sport 20.01.2022.

Sud Australije objavio razloge za deportaciju Ðokovića

ČITANJE: 2 minute

Federalni sud u Australiji saopštio je razloge zbog kojeg je ukinuta viza najboljem teniseru svijeta Novaku Đokoviću.

U saopštenju trojice sudija napominje se da australijski ministar za imigraciju Aleks Hok ima ovlašćenje da ukine vizu ukoliko smatra da postoji osnova za tako nešto, u skladu sa članom 116 Zakona o migracijama i “ako je to u interesu javnosti”.

Prema pomenutom člano Zakona, ministar može da ukine vizu ukoliko postoji mogućnost da lice predstavlja rizik po zdravlje, bezbjednost ili javni red u australijskom društvu ili njegovom dijelu.

U saopštenju, koje je predstavio glavni sudija DŽejms Aslop, navodi se da su on i sudije Antoni Besanko i Dejvid O'Kalahan svjesni da je javnosti od ranije poznato da je Đoković protivnik vakcina, još iz vremena kada nije bilo vakcine protiv kovida 19.

Oni su istakli da je Đoković otvoreno odabrao da se ne vakciniše, jer to ne želi ili se protivi vakcinama.

“Postoje dokazi da je gospodin Đoković nedavno zanemario razumne zdravstvene mjere kada je bez maske vršio određene aktivnosti, a bio je pozitivan na testu za kovid 19”, naglasile su sudije.

Prema njihovim riječima, bilo je jasno da jedna teniska zvijezda može da utiče na ljude svih uzrasta i starosti, posebno na mlađe, te da bi Đokovićevo prisustvo u Australiji moglo da izazove demonstracije protivnika vakcina.

“Nije bilo iracionalno da se ministar zabrine da bi podrška određenih grupa protivnika vakcine mogla da podstakne proteste koji bi možda doveli do većeg širenja virusa”, navedeno je u saopštenju.

Hok je u petak, 14. januara, drugi put ukinuo vizu Đokoviću, zbog navodne zabrinutosti da će “poznata nevakcinisana ličnost izazvati osjećaj protivljenja vakcinama i građanske nemire ukoliko joj se dozvoli da ostane u Australiji”, podsjeća Es-Bi-Es.

(Srna, E.M)

Oznake: Novak Đoković