Vijesti 10.06.2021.

SUD BIH: 42 godine zatvora šestorici optuženih za zločine nad Srbima u “Silosu”

ČITANJE: 2 minute

Sud BiH donio je drugostepenu presudu kojom su šestorica optuženih za ratni zločin protiv srpskih civila u logoru “Silos” i drugim objektima na području opštine Hadžići osuđeni na ukupno 42 godina zatvora.

Za ove zločine u ponovljenom postupku sudilo se Bećiru Hujiću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Halidu Čoviću i Nerminu Kalemberu, prenosi mondo.ba.

Kaziću je izrečeno deset godina zatvora, Hujiću i Čović su osuđeni na po osam godina, Šabić na šest, a Čović i Kalember na po pet godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno za nečovječno postupanje, protivzakonito zatvaranje, uskraćivanje prava na suđenje zatvorenicima i odvođenje na prinudne radove. Za neke tačke su oslobođeni.

Prvooptuženi u ovom predmetu bio je Mustafa Đelilović, koji je nedavno preminuo, a optuženom Šerifu Mešanoviću u odnosu na kojeg je zbog bolesti razdvojen postupak Sud BiH će izreći presudu sutra, 11. juna.

Iz Saveza logoraša Republike Srpske istakili su da je sramna presuda šestorici Bošnjaka, koji su osuđeni na ukupno 42 godine zatvora zbog svirepog mučenja i ubistva 28 civila srpske nacionalnosti u zvjerskom logoru “Silos”, gdje su bila zarobljena i djeca, te poručili da ovakve presude ne mogu dovesti do pomirenja u BiH.

“Na desetine ljudi je umrlo neposredno poslije izlaska iz logora od posljedica mučenja, izglađivanja i duševne boli koja im je nanijeta u ovom koncentracionom logoru”, saopšteno je iz Saveza logoraša.

Iz Saveza logoraša kažu da je poražavajuće to da su Srbi pojedinačno dobijali takve kazne i to za daleko manje zločine nego od onih koji su se desili u “Silosu”, kroz koji je prošlo gotovo 700 srpskih civila.

“Sa pravom se pitamo da li su srpske žrtve manje vrijedne u odnosu na druge, a što je Sud BiH drugostepenom odlukom i potvrdio?”, ukazali su iz Saveza.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu Fadilu Čoviću i još šestorici optuženih za ratni zločin nad srpskim civilima u logoru “Silos” i drugim objektima na području opštine Hadžići, te ih osudilo na ukupno 42 godine zatvora.

(SB)

Oznake: Sud BiH