Vijesti 19.01.2023.

SUD BIH: Inđiću 15 godina zatvora zbog otmice i ubistva putnika iz voza u Štrpcima

ČITANJE: 2 minute

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudom kojom je Bobana Inđića osudio na 15 godina zatvora za učešće u otmici putnika iz voza u Štrpcima i njihovom ubistvu na području Višegrada 1993. godine.

Inđića je Sud BiH osudio na 15 godina zatvora kao komandira Interventne čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine i njihovom ubistvu na području Višegrada.

Inđić je optužen da je, postupajući kao komandir Interventne čete 2. podrinjske lake pješadijske brigade – Višegrad, zajedno s drugim pripadnicima čete, među kojima su, između ostalih, bili Obrad Poluga, Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić, Vuk Ratković, Mićo Jovičić i Miodrag Mitrašinović, za vrijeme rata u BiH u periodu od juna 1992. do decembra 1995. godine, na području općina Rudo i Višegrad, između Vojske Republike Srpske i Armije Bosne i Hercegovine, postupao suprotno pravilima međunarodnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije na način da je kao saizvršilac učestvovao u ubistvu 20 civila nesrpske nacionalnosti, koji su prethodno izvedeni iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar, u mjestu Štrpci na području Općine Rudo.

“Bio je svjestan da su iz voza bez razloga izvedeni iz civili, u čijem legitimisanju je i sam učestvovao… Nalazi se u prisustvu Lukića koji ubija civile”, kazala je predsjedavajuća Vijeća Vesna Jesenković, prenosi Detektor.ba.

Ovo je druga presuda Suda BiH koja se vezuje za zločin u Štrpcima 1993. godine. U oktobru prošle godine, sedmorica optuženih proglašeni su krivim i osuđeni na po 13 godina zatvora. Tada su optuženi Luka Dragičević, Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Miodrag Mitrašinović, Dragan Šekarić i Oliver Krsmanović. Prvooptuženi u ovom predmetu, Luka Dragičević, tada je pred Sudom BiH oslobođen optužbi za ratni zločin u Štrpcima.

Zločin u Štrpcima desio se 27. februara 1993. godine kada su pripadnici paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd–Bar. Putnici su nakon toga likvidirani.

(SB)

Oznake: Boban Inđić