Vijesti 03.02.2016.

Sud BiH odbio žalbu, Fahrudin Radončić ostaje u pritvoru

ČITANJE: 1 minuta
fahrudin
Prvostepeno Vanraspravno vijeće Suda BiH odbilo je danas žalbu advokata Fahrudina Radončića na rješenje o određivanju jednomjesečnog pritvora.

Sud BiH je 28. januara odredio Radončiću pritvor u trajanju od 30 dana, zbog opasnosti od ometanja istrage, prikrivanja dokaza te uticaja na svjedoke. Prema sudskom rješenju, pritvor može trajati do 25. februara 2016, odnosno do nove sudske odluke.

-Sud je, uvidom u podneseni dokazni materijal, utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik počinio krivično djelo za koje se tereti te mu odredio pritvor zbog postojanja osnovane bojazni da će boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke ili supočinitelje, kao i postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti isto ili istovrsno krivično djelo, odnosno nastaviti s obavljanjem opisanih radnji ukoliko se nađe na slobodi- piše u obrazloženju sudske odluke.

Fahrudin Radončić je, podsjetimo, osumnjičen da je počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, krivično djelo ometanje rada pravosuđa i krivično djelo davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

(NN)