Vijesti 28.01.2016.

Sud BiH odlučio: Fahrudin Radončić ostaje mjesec dana u pritvoru

ČITANJE: 2 minute
fahrudin radoncic
Na osnovu prijedloga Tužilaštva BiH za određivanje mjera pritvora, a nakon održanog ročišta, Sud BiH je odlučio da se Fahrudinu Radončiću odredi jednomjesečni pritvor.

U obrazloženju odluke Suda BiH navodi se da je Radončiću određen pritvor zbog postojanja opasnosti utjecaja na svjedoke, ometanja istrage, ili prikrivanje dokaza, što bi bilo novo kazneno djelo.

Iz Tužilaštva BiH ranije su saopštili da postupajući tužilac i dalje nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu. Istraga protiv Radončića objedinjena je u predmetu Bakir Dautbašić i drugi.

Na jučerašnjem ročištu tužilac Božo Mihajlović isčitavao je presretnute telefonske razgovore Radončića, Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman u kojima, kako tvrdi, postoji osnovana sumnja da su navedeni radili na ometanju istrage zastrašujući Azru Sarić, svjedokinju u sudskom procesu koji se vodi u Prištini protiv Nasera Keljmendija.

Materijal Tužilaštva BiH ima 120 stranica koje je tužilac predstavio u skraćenoj verziji. Također treba istaći da se Sud BiH jučer oglasio saopćenjem o pritiscima na rad te institucije.

– Apelujemo na sve one, koji su se proteklih dana odvažili iznositi neosnovane i ničim utemeljene optužbe na rad Suda BiH, da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji nanose veliku štetu kako pravosuđu tako i društvu i državi uopće. Građani naše zemlje, u svjetlu posljednjih dešavanja, nemaju niti jedan razlog za uznemirenost, jer pravosudne institucije na državnom nivou samo rade posao iz svoje nadležnosti. Svakodnevni pritisci, politički, medijski, akademski, kao i pritisci advokatskih timova, kojih ne manjka ovih dana, ni na koji način ne doprinose nastojanjima naše zemlje da konačno krene putem moderne evropske zemlje u kojoj svako nesmetano radi svoj posao- navodi se u saopštenju.

(Agencije)