Vijesti 20.08.2021.

SUD BIH: Odluka Gordane Tadić o imunitetu Suzane Radanović nevažeća

ČITANJE: 2 minute

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu Tužilaštva BiH na odluku Suda o nedavanju imuniteta svjedoku Radanović Suzani.

Podsjetimo glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, je 16. jula dala izjavu da se neće preduzimati krivično gonjenje svjedoka – oštećene Suzane Radanović, kako bi u potpunosti mogla dati iskaz o svim saznanjima do kojih je došla povezanim sa osobama koje se dovode u vezu sa stradanjem njenog sina, prenosi BHT.

Sud Bosne i Hercegovine je dana 29. jula donio rješenje kojim se ovakva odluka odbija. Na navedenu odluku, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je blagovremeno uložilo žalbu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i povrede prava na pristup sudu, kao dijelu korpusa prava na pravičan postupak garantovanog Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, koja žalba je odbijena rješenjem Suda Bosne i Hercegovine od 5. avgusta.

Obzirom na navedene okolnosti, Tužilaštvo BiH će u narednom periodu uputiti poziv za saslušanje Radanović Suzani u svojstvu svjedoka-oštećenog.

“Radeći na provjeri svih okolnosti stradanja mladića Dragičević Davida, u mjesecu martu 2018. godine u Banjoj Luci, ukazala se potreba davanja iskaza svjedoka-oštećene Radanović Suzane. Navedena svjedokinja je u proteklih nekoliko godina bila izložena različitim pritiscima i prijetnjama tužbama i sudskim procesima u okviru građanskih aktivnosti na zahtijevanju istine o stradanju svoga sina.

Kako bi svjedokinja Radanović Suzana bez straha mogla iznijeti svoja cjelokupna saznanja o navedenom događaju, mogućim počiniocima i svjedocima do kojih je došla posredno, kao i saznanjima od trećih osoba, a da ne bi sebe izložila riziku krivičnog progona ukoliko se dobijena saznanja ne pokažu istinitima, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, u skladu sa zakonom, dala je izjavu da se protiv navedene svjedokinje Radanović Suzane neće preduzimati krivično gonjenje za krivično djelo lažnog prijavljivanja”, izjavljeno je ranije iz Tužilaštva.

“Ovo je još jedan u nizu pritisaka na Tužilaštvo BiH i Gordanu Tadić, da se izvrši dodatni pritisak na sve nas koji tražimo odgovornost čelnih ljudi MUP-a RS, Tužilaštva RS i pojedinih političara”, rekla je za BHRT Suzana Radanović, nakon što je odlukom Suda BiH ostala bez imuniteta na suđenju.

“Izgleda da se Sud BiH opredijelio da bude na strani zaštite ubica i zločinaca naše djece i da njima da imunitet. Uzvratićemo još jače prema svim institucijama koje dva očigledna ubistva hoće da zataškaju. Mora biti pravde za Davida i Dženana, ili nas nas neće biti”, poručila je Suzana Radanović.

(SB)