Vijesti 29.11.2021.

SUD BIH: Petorica bivših rukovodilaca policije RS oslobođeni optužbi za Srebrenicu

ČITANJE: 1 minuta

Sud BiH oslobodio je Miodraga Јosipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića optužbi za učešće u, kako navode, djelimičnom istrebljenju bošnjačkog stanovništva istočne Bosne. Petorica bivših policijskih rukovodilaca oslobođeni su i optužbi za zločin u Srebrenici.

Aleksandar Lazarević, branilac bivšeg načelnika Centra javne bezbjednosti Zvornik Dragomira Vasića, ocijenio je da je današnja odluka Suda BiH važna. To je, kaže, dokaz nepostojanja kolektivne krivice za događaje u Srebrenici u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, prenosi RTRS.

– Važnost ovakvih presuda je prije svega skidanje hipoteke kolektivne krivice. Niko ne sporti da su se užasne stvari dešavale, da je bilo strašnih zločina, ali da se to svakako mora individulizovati. Nije svako ko je bio na nekoj funkciji kriv za ono što se desilo u Srebrenici – ističe Lazarević.

Za porodice zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Bratuncu, odluka Suda BiH je iznenađujuća, s obzirom na dosadašnje presude.

Radojka Filipović, predsjednica Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Bratunac, očekuje da će prvostepena presuda biti potvrđena i dodaje da je potrebno pokrenuti proceduru za nadoknadu štete za pretrpljenu bol i patnju procesuiranih i njihovih porodica, nanesenu tokom prethodnih šest godina.

Da podsjetimo, Јosipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Bratuncu, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić načelnik zvorničkog Centra javne bezbjednosti, Zoljić komandant Posebnih jedinica policije, dok je Pantić bio komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

(SB)

Oznake: Sud BiH